​TV namiga: Očistimo Mount Everest in Kako mi je ime? Muhammad Ali

Nocoj priporočamo dva dokumentarca: o najvišji gori na svetu, na pobočju katere poleg trupel ostajajo še kupi smeti, in o enem najbolj legendarnih športnikov 20. stoletja, ki je postal ikona boksa.

Objavljeno
30. maj 2019 00.00
Posodobljeno
30. maj 2019 00.00
Foto TVS
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Četrtek, 30. maja

 

Očistimo Mount Everest: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


Everest Green. Francija, 2017. Režija: Jean-Michel Jorda. Dokumnetarni film. 53 minut.

Prav te dni so medije napolnile fotografije kolone ljudi, ki tudi po dvanajst ur čakajo, da bi se povzpeli na vrh najvišje gore na svetu. Izkušeni alpinist je stanje na gori, za vzpon na katero so letos izdali rekordno število dovoljenj, opisal kot »smrt, masaker in kaos«. Za pustolovščino, ki se ji reče Mount Everest, pa se skriva še ena tragična resnica: okoljska. Začne se na vrhu 8848 metrov visoke gore in konča v Katmanduju, najbolj onesnaženem mestu na svetu. 

Dokumentarna oddaja spremlja odpravo čistilcev najvišje gore na svetu. Vsako sezono se na Everest odpravijo tri take skupine v zadnjih 20 letih so s pobočij odnesli kakih 30 ton smeti. Alpinistične poti in tabori so nasmeteni. Rastoče število alpinistov in predvsem gornikov – turistov za seboj pušča znatne količine plastičnih in drugih odpadkov. Vzrok za vse več izdanih dovolilnic za vzpon je seveda denar, ki se steka v državno blagajno Nepala in ki ga služijo vodniki – šerpe …

Alpinistka Dragana Rajblović pravi, da človek sploh ne potrebuje zemljevida, da bi našel bazni tabor za Everest, le smetem mora slediti. Okoljske spremembe in taljenje ledu je razkrilo še več smeti, ki so jih alpinisti pustili za seboj. A poleg smeti so leta 2017 čistilci Everesta našli tudi sedem trupel alpinistov.

 

Kako mi je ime? Muhammad Ali: HBO ob 20.00 (Premiera)


image
Kako mi je ime? Muhammad Ali. Foto Hbo


What's My Name: Muhammad Ali. ZDA, 2019. 1. in 2. del. Režija: Antoine Fuqua. Dokumentarni film. 83 in 79 minut.

Dokumentarec v dveh delih beleži izjemno življenje enega najbolj legendarnih športnikov 20. stoletja. Zgodba prinaša intimni portret moža, ki je vsem tegobam in življenjskim izzivom navkljub dosegel nemogoče in postal ikona svetovne boksarske in športne zgodovine. Drugi del dokumentarnega filma bo na sporedu ob 21.25.