TV namiga: Od kapitala do kapitala in Sinji planet

Film o skupinah, ki so se povezale pod imenom Neue Sloweniche Kunst in leta 1987 razburile tedanjo politično oblast s plakatom. V Sinjem planetu pa tokrat o posebej zvijačni hobotnici ...

Objavljeno
25. julij 2019 11.31
Posodobljeno
25. julij 2019 11.39
Foto TVS

Četrtek, 25. julija

 

Od kapitala do kapitala: Države v času NSK: TVS 1 ob 23.10


Slovenija, 2017. Režija: Igor Zupe. Scenarij: Igor Zupe, Polona Balantič. Dokumentarni film. 50 minut.

Film govori o skupinah, ki so se leta 1984 povezale pod imenom Neue Sloweniche Kunst. Leta 1987 je skupina Novi kolektivizem razburila tedanjo politično oblast s plakatom, ki je povzročil ukinitev štafete mladosti. Plakatna afera pa je potrdila realno moč umetnosti in ostrino skupin kolektiva Neue Slowenische Kunst.

Leta 1992 so skupine z vzpostavitvijo ambasade NSK v Moskvi napovedale ustanovitev globalne umetniške države NSK v času. Skozi projekte in anekdote film beleži ključne trenutke zgodbe o NSK od nastanka pa vse do Moskve. Ruski sopotniki kolektiva med drugim odkrito priznajo, da se je prav v ambasadi NSK v Moskvi rodila sodobna ruska umetniška scena.

Država NSK izda potni list vsakomur, ki je pripravljen sprejeti njena ustanovitvena načela, državljanstvo pa je dostopno vsem, ne glede na narodnostni, spolni, verski ali kak drug status. Cena je 32 evrov.

Med oddelke NSK (Laibach, Novi kolektivizem, IRWIN ...) spada tudi oddelek Film, ki ga vodi režiser Igor Zupe.

 

Sinji planet II: TVS 1 ob 20.05


Zelena morja. Blue Planet II. VB, 2017. 5/7. Dokumentarna serija. 

image
Sinji planet: Zelena morja


Zelena, ne modra morja so tista, ki oceanom prinašajo življenje. V njih moč sonca spodbuja rast alg, gozdov halog, mangrov in prerij morske trave. To so najbogatejša območja morja, vendar v njih vlada neizprosna tekmovalnost. Najbujnejši gozdovi halog so na jugu Afrike. V njih živi tudi hobotnica, ki se je domislila izjemne zvijače, s katero se rešuje pred morskimi psi ...