TV namiga: Pogum in Revolucija nesebičnosti

Priporočamo film, posnet po resničnih dogodkih, ki so v Etiopiji spremenili sodno prakso glede ugrabljenih deklet, in dokumentarno oddajo o gibanju, ki skuša globalne probleme reševati s sodelovanjem.
Fotografija: Difret - Pogum Foto TVS
Odpri galerijo
Difret - Pogum Foto TVS

Petek, 19. julija

 

Pogum: TVS 2 ob 21.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Difret. Etiopija/ZDA, 2017. Režija: Zeresenay Mehari. Igrajo: Meron Getnet, Tizita Hagere, Abel Abebe. Drama. 99 minut.

Film, posnet po resničnih dogodkih, ki so v Etiopiji spremenili sodno prakso glede ugrabitve deklet, ki se končajo s posilstvom in poroko, je avtentičen vpogled v tradicije, za katere v sodobnem svetu ne sme biti prostora. 

Etiopsko podeželje v poznih 90. letih 20. stoletja. Štirinajstletna Hirut je na poti iz šole, ko jo ugrabi skupina oboroženih jezdecev. Odpeljejo jo v sosednjo vas in tam jo v skladu s starodavnim vaškim običajem posili mladenič, ki hoče postati njen mož. A Hirut pobegne in ustreli svojega posiljevalca, zato se znajde na sodišču. Za dekle pa se zavzame pravnica iz Adis Abebe ... 

Naslov v izvirniku pomeni pogum, drznost, a je hkrati tudi evfemizem za posilstvo. Producentka filma je bila Angelina Jolie. Film je zaokrožil po festivalih in tam navdušil predvsem občinstvo, ki mu je podelilo nekaj nagrad.

 

Revolucija nesebičnosti: TVS 2 ob 20.55


Vers Un Monde Altruiste? - Revolucija nesebičnosti Foto TVS
Vers Un Monde Altruiste? - Revolucija nesebičnosti Foto TVS


Vers un monde altruiste? Francija, 2015. Režija: Sylvie Gilman, Thierry de Lestrade. Dokumentarna oddaja

Dolgo smo verjeli, da človeka žene brezobziren egoizem, dognanja politologije, psihologije, sociologije in eksperimentalne ekonomije v zadnjih letih pa silijo k novemu razmisleku o človeških dejanjih in motivih. Želja po sodelovanju je močnejša od sebičnosti. Matthieu Richard je ustanovil gibanje, ki skuša s sodelovanjem reševati globalne probleme.

Komentarji: