TV namiga: Razuzdanka in Apokalipsa danes

Za zabavo bo poskrbela Amy Schumer, pozno zvečer pa priporočamo Coppolov halucinatorni vizionarski ep o vojni v Vietnamu.

Objavljeno
08. avgust 2019 10.11
Posodobljeno
08. avgust 2019 10.25
Trainwreck - Razuzdanka Foto Pro Plus
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Četrtek, 8. avgusta

 

Razuzdanka: Kino ob 21.50

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Trainwreck. ZDA, 2015. Režija: Judd Apatow. Igrajo: Amy Schumer, Bill Hader, Brie Larson, Tilda Swinton, LeBron James. 125 minut.


Razuzdanka gradi na dediščini prelomne komedije Dekliščina iz 2011 in prikaže junakinjo, ki je vse prej kot koncept romantične junakinje, ki jo je leta predstavljal Hollywood. Pravzaprav njeno žuriranje, popivanje in fizični odnos do seksa pomenijo nekakšno sprevrženo zrcalno kopijo stereotipnega junaka romantičnih komedij, ki ga je v prejšnjem desetletju upodabljal Matthew McConaughey.

A to je le šablona, ki jo zvezdnica in scenaristka Schumerjeva uporabi za pripoved svoje zgodbe, začinjene z osebnim humorjem. Ta je sicer bolj umirjen kakor v njeni odlični oddaji, a vseeno pogosto preseneti. K temu pripomore tudi izvrstna igra obeh netipičnih (beri: ne klasično čednih) glavnih junakov, Schumerjeve in Haderja, in dveh presenečenj filma, neprepoznavne Tilde Swinton in zabavnega LeBrona Jamesa, ki očitno po končani košarkarski karieri lahko računa na filmsko.

 

Apokalipsa danes: Kanal A ob 23.15

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Apocalypse Now. ZDA, 1979. Režija: Francis Ford Coppola. Igrajo: Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall, Frederic Forrest, Sam Bottoms. Drama. 165 min.

image
Apocalypse Now - Apokalipsa danes Foto Pro Plus


Stotnik Willard poveljuje patruljnemu čolnu, ki se mora prebiti za sovražnikovo bojno črto in poiskati skrivno utrdbo skoraj mitičnega polkovnika Kurtza. Ta v globini pragozda vodi svojo lastno četo, a utrdba bolj kot na vojsko spominja na plemensko skupnost pod poveljstvom božanstva.

Skozi številne antologijske filmske prizore vijugamo po reki vse globlje v divjino neprehodne narave in težko doumljive narave človeka.