TV namiga: Tednik, Koga napasti zdaj? in Koča v gozdu

Michael Moore namesto svoje vlade »napada« tuja ozemlja, med drugim se je lotil tudi Slovenije. V Tedniku o pogrebnih običajih in lipicancih, potem pa še najbolj meta humorna grozljivka po Kriku.
Fotografija: Koga napasti zdaj? (Where to Invade Next). Foto Tvs
Odpri galerijo
Koga napasti zdaj? (Where to Invade Next). Foto Tvs

Ponedeljek, 29. oktobra

 

Koga napasti zdaj?: TVS 2 ob 22.10



Where to Invade Next. ZDA, 2015. Režija: Michael Moore. Dokumentarni film. 120 minut. 
Michael Moore snema filme, ki jih v resnici težko imenujemo dokumentarne, svoj aktivizem namreč obloži z bolj ali manj resničnimi prizori, ki služijo kot didaktično sredstvo. A kar mu lahko priznamo, je, da je pri tem ponavadi spodobno zabaven.  Tako je tudi tokrat: ker so bili vojaški posegi ZDA po 2. svetovni vojni večinoma neuspešni, se je Moore odločil državi »priskočiti na pomoč« in lastnoročno osvojiti nekaj novih destinacij.

Moore se tokrat odpravi večinoma po Evropi, kjer v vsaki državi izbere področje, ki je v Ameriki slabše urejeno: tako izpostavi število dni dopusta v Italiji, industrijsko politiko v Nemčiji, zaporniški sistem na Norveškem ... Slovenija jo je tokrat odnesla bolje kot v njegovem prejšnjem filmu Sicko: predstavljena je kot idilična alpska državica z brezplačnim visokošolskim izobraževanjem.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.


Tednik: TVS 1 ob 20.00

Slovenija, 2018. Vodi: Jelena Aščić. Aktualno-informativna oddaja.

Pred dnevom spomina na mrtve bodo prikazali pogrebne običaje pri pripadnikih različnih verstev pri nas in tudi neobičajne načine pokopa, kot je pepel pokojnika, spremenjen v diamant. Kaj o tradicionalni družini, splavu, celibatu, sobivanju in drugih družbeno-aktualnih temah menijo fararce – protestantske duhovnice?

Bo država, potem ko bo v Lipico vložila milijone evrov, vse skupaj prodala zasebniku?Kakšna usoda potem čaka lipicance?
 

Koča v gozdu: Planet TV 2 ob 21.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)


The Cabin in the Woods. ZDA, 2011. Režija: Drew Goddard. igrajo: Kristen Connolly, Fran Kranz, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Jesse Williams, Richard Jenkins, Bradley Whitford, Sigourney Weaver. Grozljivka. 95 minut.
Pet dijakov se za vikend odpravi v odmaknjeno kočo v gozdu, da bi tam popivali in se zabavali drug z drugim. Ena od deklet je še devica, druga se kaže zgoraj brez, eden od fantov ves čas kadi marihuano ... Peterica se med drugim odpravi na plavanje v ledeno mrzlo vodo in potem poseda in se igra Resnico ali Izziv. In potem se pojavijo zombiji.

Težko si je predstavljati oboževalca tega žanra, ki mu ta film ne bi bil všeč. Zgodba je namreč preveč nepričakovana, zabavna in preprosto predobra, da ne bi zažgala. Film povsem sledi žanrskim stalnicam, a jih hkrati preobrača, razkriva in se iz njih norčuje. 

Komentarji: