TV namiga: Thelma in Louise in Razuzdanka

Za dan žena si lahko ogledate dva filma, ki sta nekoliko obrnila običajno moško perspektivo. V prvi ali bogvekateri ogled priporočamo Thelmo in Louise, Amy Schumer pa se je prelevila v žensko verzijo Matthewa McConaugheyja iz prejšnjega desetletja.
Fotografija: Thelma in Louise. Foto TVS
Odpri galerijo
Thelma in Louise. Foto TVS

Petek, 8. marca

 

Thelma in Louise: TVS 1 ob 23.10

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Thelma & Louise. ZDA, 1991. Režija: Ridley Scott. Igrajo: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Brad Pitt. Film ceste/kriminalka. 129 minut.
Ridley Scott je pred skoraj tremi desetletji posnel feministični manifest, ki je postal hit med kritiki (šest nominacij za oskarja, oskar za scenarij) in gledalci. Film o prijateljstvu in svobodi, ki spravi v smeh in solze, prinaša odlično akcijo in še boljšo igro, in je danes enako relevanten, če ne pomembnejši kot ob svojem nastanku. 

Thelma (Davis) in Louise (Sarandon) sta prijateljici, ki za konec tedna načrtujeta oddih od svojih razočaranj polnih življenj. Thelmin mož je bedak, ki z njo ravna kot s služkinjo, Louise pa je nezadovoljna kot natakarica z neodgovornim fantom. A njun izlet se spremeni v beg, potem ko Louise ustreli moškega, ki skuša posiliti Thelmo ...

V stranski vlogi se kot debitant predstavi Brad Pitt. Za to vlogo se je potegoval tudi George Clooney, ki je šel kar na pet avdicij.
Za scenaristko Callie Khouri je bil to prvi scenarij. Prav tako je postala prva ženska, ki je sama dobila oskarja za scenarij (in ne kot del ekipe).

 

Razuzdanka: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Trainwreck. ZDA, 2015. Režija: Judd Apatow. Igrajo: Amy Schumer, Bill Hader, Brie Larson, Tilda Swinton, LeBron James. 125 minut.
Razuzdanka gradi na dediščini prelomne komedije Dekliščina iz 2011 in prikaže junakinjo, ki je vse prej kot koncept romantične junakinje, ki jo je leta predstavljal Hollywood. Pravzaprav njeno žuriranje, popivanje in fizični odnos do seksa pomenijo nekakšno sprevrženo zrcalno kopijo stereotipnega junaka romantičnih komedij, ki ga je v prejšnjem desetletju upodabljal Matthew McConaughey.

A to je le šablona, ki jo zvezdnica in scenaristka Schumerjeva uporabi za pripoved svoje zgodbe, začinjene z njenim osebnim humorjem. Ta je sicer bolj umirjen kakor v njeni odlični oddaji, a vseeno pogosto preseneti. K temu pripomore tudi izvrstna igra obeh netipičnih (beri: ne klasično čednih) glavnih junakov, Schumerjeve in Haderja, in dveh presenečenj filma, neprepoznavne Tilde Swinton in zabavnega LeBrona Jamesa, ki očitno po končani košarkarski karieri lahko računa na filmsko.

Komentarji: