TV namiga: Z dvignjeno glavo in Mandela

Drama z mladim debitantom in legendarno Catherine Deneuve prikaže, kako težko je pomagati otroku, čigar startni položaj v življenje ni bil dober. Idris Elba pa je odličen v vlogi borca zoper apartheid, moža, ki je dal upanje ponižanim in razžaljenim.

Objavljeno
09. avgust 2019 00.00
Posodobljeno
09. avgust 2019 00.00
Z dvignjeno glavo (La tête haute) Foto Tvs
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Petek, 9. avgusta

 

Z dvignjeno glavo: TVS 2 ob 20.45

Vikendova ocena: 4 (od 5)

image
Z dvignjeno glavo (La tête haute) Foto Tvs


La tête haute. Francija, 2015. Režija: Emmanuelle Bercot. Igrajo: Catherine Deneuve, Rod Paradot, Benoît Magimel. Drama. 120 min.

Ko je bil star šest let, ga je mama zapustila. Zdaj je Malony (Rod Paradot) reden gost mladinskih sodišč. A v njegovem življenju sta vsaj dve osebi, ki se vztrajno trudita, da bi ga rešili: prva je Florence, sodnica (Catherine Deneuve) tik pred upokojitvijo, drugi pa je socialni delavec Yann (Benoît Magimel). 

Prepričljiva igra mladega debitanta in legendarne francoske dive sta že sama po sebi razloga za ogled, poleg tega pa film uspešno pokaže, koliko truda je potrebnega, da bi otroku, čigar startni položaj v življenje ni bil dober, vendarle dali priložnost. 

 

Mandela: Dolga pot do svobode: Kanal A ob 21.45

Vikendova ocena: 4 (od 5)

image
Mandela: Dolga pot do svobode Foto Pro Plus


Mandela: Long Walk to Freedom. VB/Južna Afrika, 2013. Režija: Justin Chadwick. Igrajo: Idris Elba, Naomie Harris, Terry Pheto, Tony Kgoroge. Biografska drama. 141 min.

Film spremlja najslavnejšega dolgoletnega zapornika Nelsona Mandelo v mladih letih, med izobraževanjem in protesti zoper politiko apartheida. Film je vpogled v čas prestajanja 27-letne ječe, spremlja pa ga tudi pozneje, ko se je kot predsednik Južnoafriške republike trudil obnoviti razdvojeno državo.

Film o enem največjih borcev za svobodo in enakopravnost na svetu bi lahko bil dvorezen meč, a Justin Chadwick je imel na voljo dober scenarij, ki sloni na avtobiografiji Mandele, in izvrstnega Idrisa Elbo.

Producent Anant Singh je film pripravljal več kot dve desetletji in Mandelo tudi obiskal v zaporu.