TV namigi: Aenne Burda: Ženska, ki si je skrojila uspeh, Božja volja in Poklic: domorodec

Popoldne priporočamo očarljivo in lahkotno italijansko komedijo, zvečer pa lahko izbirate med oddajo o Aboriginih in biografskim filmom o ženski, ki je ustvarila revijo Burda.

Objavljeno
18. avgust 2019 00.00
Posodobljeno
18. avgust 2019 00.00
Aenne Burda: Ženska, ki si je skrojila uspeh Foto TVS
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Nedelja, 18. avgusta

 

Aenne Burda: Ženska, ki si je skrojila uspeh: TVS 1 ob 20.00


Aenne Burda - Die Wirtschaftswunderfrau. Nem., 2019. 1/2. Režija: Franziska Meletzky. Igrajo: Katharina Wackernagel, Jean-Yves Berteloot, Cornelia Gröschel. Nad. 95 min.

Leto 1949. Anna Burda živi v Offenburgu. Poročena je z uspešnim založnikom in tiskarjem Franzem Burdo. Želi si izdajati revijo o modi. V povojnih letih ženske sanjajo o čutnosti in ženstvenosti in Anna bi jim rada ponudila kroje, po katerih bi si same sešile lepa oblačila. Soprog sprva ne pristane, vendar se zaradi njegove nezvestobe Anna vse bolj osamosvaja in naposled dobi svojo revijo. Anna postane Aenne, njena revija s kroji pa doživi nesluten uspeh.

Biografski film o ženski, ki je ustvarila svoj časopisni imperij v časih, ki poslovnim ženskam niso bili ravno naklonjeni.

 

Božja volja: TVS 1 ob 15.30

Vikendova ocena: 4 (od 5)

image
 Božja volja Foto TVS


Se Dio vuole. Italija, 2015. Režija: Edoardo Maria Falcone. Igrajo: Marco Giallini, Alessandro Gassman, Laura Morante. Komedija. 87 minut.

Tommaso je uspešen in spoštovan srčni kirurg in zagrizen ateist. Ko sin Andrea, sicer študent medicine, na družinskem srečanju pove, ima veliko novico, Tommaso in žena najprej pomislita, da bo priznal svojo homoseksualnost. Vendar jima sporoči nekaj drugega (za Tommasa precej hujšega): rad bi postal duhovnik, k čemur ga je navdihnil karizmatični duhovnik Don Pietro. Tommaso je ves iz sebe: odloči se, da bo Don Pietra razkrinkal kot šarlatana.

Komični »dvoboj« med lokalnim župnikom in arogantnim kirurgom je središče italijanske komedije, ki je popolnoma očarala domače občinstvo. Režiser pravi, da je oboževalec klasične italijanske komedije, zato je tudi sam naredil film v taki maniri. Kar pa zadeva temo, je takole razložil svojo izbiro: »Poznam kup ljudi, ki zase trdijo, da so odprti, demokratični in razsvetljeni, v resnici pa so diametralno nasprotni od tega. Tako kot Tommaso.«

 

Poklic: domorodec: TVS 2 ob 19.50


Occupation: Native. Avstral, 2017. Režija: Trisjha Morton-Thomas. Dok. film. 50 minut.

image
Poklic: domorodec Foto TVS


Aborigini so edino staroselsko prebivalstvo na svetu, ki jim kolonizator ob zavzetju ni niti ponudil kake pogodbe o sobivanju. Bridko zgodovino staroselcev Avstralije lucidno in cinično povzema filmska avtorica s staroselskimi koreninami Trisha Morton-Thomas. V dokumentarcu razkriva, kako avstralska zgodovina vztrajno zanemarja aboriginski del, in poziva k njenemu objektivnemu popisu, če želijo, da med obema skupinama prebivalcev pride do sprave.