TV namigi: Biti obveščen, Roboti – krasni novi svet, Filipini – spirala nasilja ...

Priporočamo politično satiro Armanda Iannuccija z odlično igralsko zasedbo in dva dokumentarca: o vplivu robotov na naše življenje in o nasilju na Filipinih. V oddaji Preverjeno pa o sladkorju ...
Fotografija: Biti obveščen (IN THE LOOP). Foto Nicola Dove
Odpri galerijo
Biti obveščen (IN THE LOOP). Foto Nicola Dove

Torek, 15. januarja


Biti obveščen: Planet 2 ob 20.00

Vikendova ocena: 5 (od 5)

In the Loop. VB, 2009. Režija: Armando Iannucci. Igrajo: Tom Hollander, Peter Capaldi, James Gandolfini, Steve Coogan. Komedija. 106 minut.
Gre za politično satiro o ameriško-britanskih pripravah na napad na Irak.

Simon Foster je minister Velike Britanije za mednarodni razvoj, ki povzroči ogorčenje, ko pomotoma omeni možnost vojaškega posredovanja na Bližnjem vzhodu. Fanatičen in brezobziren direktor za komuniciranje Malcolm Tucker mora zato Fosterja poslati na nalogo v Washington, kar pa se izkaže za veliko napako.

Čeprav ni izrecno poudarjeno, je jasno, da gre za čas Tonyja Blaira in njegovega manipuliranja z mediji ter manipuliranje z dejstvi Georgea W. Busha, Dicka Cheneyja in Donalda Rumsfelda. Tukaj so zloglasni Blairovi spindoktorji, prirejanje obveščevalnih poročil, farsa glasovanja v Združenih narodih in manipuliranje z BBC-jem.
 

Roboti – krasni novi svet: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


Roboti Foto Press
Roboti Foto Press


Robots: A Brave New World? Francija, 2018. Dokumentarna oddaja.
V teku je nova industrijska revolucija – zaposlovanje robotov in umetne inteligence. Ta delovna sila je nadvse učljiva, učinkovita, podložna in se nikoli ne utrudi. A kakšne so posledice za tradicionalno zaposlitev in za človeško delovno silo? V kolikšni meri roboti prinašajo delovna mesta in v kolikšni jih uničujejo? So družbe po svetu pripravljene na velike spremembe, ki so se ponekod že precej razmahnile?
 

Filipini – spirala nasilja: TVS 1 ob 20.55 (Premiera)


Filipini: Spirala nasila. Foto TVS
Filipini: Spirala nasila. Foto TVS


The Philippines: The Spiral of Violence. Francija, 2017. Dokumentarna oddaja.
Leta 2016 izvoljeni filipinski predsednik Duterte je napovedal brezkompromisno vojno tako preprodajalcem kot uživalcem mamil. Policistom in prostovoljcem je dal dovoljenje, da ubijejo vsakogar, ki bi ga zgolj osumili vpletenosti v mamilarske posle. To je že tako razširjeno nasilje v družbi, ki jo razdira tudi huda revščina, še okrepilo.
 

Preverjeno: Pop TV ob 21.50


Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Kaj so pokazale raziskave o prekomernem sladkorju v telesu, ne samo o morebiteni prekomerni teži, tudi o vplivih na delovanje možganov in intelektualne sposobnosti? Večina ne ve, da je sladkor skoraj v vsakem izdelku.

Še vedno nepojasnjena smrti 21-letnega študenta je v Banja Luki sprožila civilno gibanje.

Kateri poklici bodo letos najbolj iskani? Zvečine tisti, ki so najmanj plačani.

Komentarji: