TV namigi: Bollywood, Hancock in Priletni parazit

Nocoj priporočamo dva dokumentarca: o bollywoodski filmski industriji, ki po obsegu presega hollywoodsko, in Burgerjev portret Marka Breclja. Za ljubitelje akcijskih blockbusterjev je tu Will Smith kot Hancock.

Objavljeno
13. junij 2019 00.00
Posodobljeno
13. junij 2019 00.00
Bollywood. Foto Tv Slo
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Četrtek, 13. junij

 

Bollywood – največja filmska industrija na svetu: TVS 2 ob 20.05


Bollywood: The World's Biggest Film Industry. VB, 2018. 1/2. Voditeljica: Anita Rani. Dokumentarna miniserija. 59 minut.

Indijska filmska industrija je največja tovrstna na svetu. Proda milijardo vstopnic za kino več in ustvari dvakrat toliko filmov kot hollywoodska. Angležinja indijskih korenin Anita Rani se odpravi v Mumbaj in razkrije zakulisje tega dobro naoljenega stroja.

Ena največjih zvezd Bollywooda Anil Kapoor ji pokaže, kako poteka snemanje plesnih točk, za katere ni skoraj nobenih predpriprav, razloži pa ji tudi, da moderni bollywoodski ples vsebuje elemente tradicionalnih plesov. S plesalci se odpravi na streho stolpnice, da se lahko tudi Anita izkaže kot plesalka. Anito preseneti, kako pomembni so ti filmi v vsakdanjem življenju prebivalcev in kako so popularni igralci v očeh gledalcev prava božanstva. 

Leta 2017 je bilo v Indiji posnetih 1986 celovečernih filmov. Kar nekaj prizorov za bollywoodske filme je bilo posnetih tudi v Sloveniji, med drugim v Ljubljani, Celju, Piranu, Kamniku, Štanjelu in v Sevnici.

 

Hancock: Kanal A ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)

image
Foto Pro Plus


ZDA, 2008. Režija: Peter Berg. Igrajo: Will Smith, Jason Bateman, Charlize Theron. Akcijska komedija. 92 minut.

Will Smith je Hancock, superjunak z zelo zemeljskim razponom svojih lastnosti. Ima težave z alkoholom in obvladovanjem jeze, smili se samemu sebi in se sprašuje, zakaj ga nihče ne mara. 

John Hancock je namreč superjunak, čigar dnevi junaštva so že zdavnaj minili. Zdaj velja za pijanca in nerodo, ki ga sovraži ves Los Angeles. Čeprav je rešil življenje mnogim ljudem v stiski, je med svojimi junaškimi akcijami povzročil takšno razdejanje, da se je mesto znašlo v velikih dolgovih. Nekega dne reši življenje Rayu (Jason Bateman), predstavniku za odnose z javnostmi, ki ga prešine misel, da bi s Hancockom lahko spremenil svet na bolje.

Peter Berg pilotira akcijski blockbuster z drznostjo in občutkom za razvoj značajev. Hancock je osvežitev, kar zadeva akcijske superjunake, saj bi ga najlaže opisali kot mešanico alkoholika in supermana, ki se bojuje predvsem sam s seboj. In to počne zelo zabavno. Film, ki dokaže, da je za superjunaka potrebno mnogo več, kot so le supermoči.

 

Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj?: TVS 2 ob 21.40


image
Marko Brecelj. Foto Leon Vidic/Delo


Slovenija, 2013. Režija: Janez Burger. Dokumentarni film.

Kako opisati Marka Breclja? Avtor dokumentarnega zapisa Janez Burger se je rešil s stavkom: »Marko Brecelj je poezija. Poezija, ki je življenje. Poezije pa se ne da ubesediti drugače kot z verzi.« Marko Brecelj je skupna točka v egocentričnem svetu popkulture, kjer je težko doseči konsenz o tem, kdo je bil začetnik drugačnega razmišljanja. Njegov »mehki« terorizem je terorizem poetične angažiranosti, ki je kot iniciacija pripeljala do radikalnih sprememb. Sprememb v glavah. A Marko Brecelj je še vedno enak. S svojo teroristično poetično akcijo še vedno ostaja na okopih človeštva. Zdravega razuma. 

Film je na Festivalu slovenskega filma 2013 dobil vesno za najboljši dokumentarni film leta. Tudi na festivalu Marko Brecelj ni mogel brez provokacije. Med pozdravnim govorom vodje festivala Igorja Prassla se je pod odrom sprehodil z orjaškim transparentom z napisom Stremuh.