TV namigi: Deklina zgodba, Pavarotti, Odiseja ...

Priporočamo vrhunsko distopično HBO-jevo serijo, prej pa posnetek Pavarottijevega koncerta ali biografski film o Jacquesu Cousteauju. V Klubu o gurmanstvu.
Fotografija: Deklina zgodba (Handmaid's Tale) FOTO: HBO
Odpri galerijo
Deklina zgodba (Handmaid's Tale) FOTO: HBO

Sobota, 18. avgusta


Deklina zgodba: TVS 1 ob 22.50



The Handmaid's Tale. ZDA, 2017. 1. sezona. 1/10. Igrajo: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Max Minghella, Joseph Fiennes. TV-serija. 60 minut.
Bližnja prihodnost. ZDA je nadomestila Republika Gilead, patriarhalna teokracija, ki temelji na perverznem razumevanju Stare zaveze. V Gileadu so redke preostale plodne ženske postale dekle bogatim mogočnežem, kar pomeni, da so prisiljene v spolne odnose z njimi, da bi jim rodile otroke. Če so neposlušne, ostanejo brez očesa ali tudi življenja. Prav tako vsi drugi, ki prekršijo zakone Gileada, pa naj bo s tem, da so homoseksualci ali katoliki ... Ena teh dekel je Offred (Elisabeth Moss), ki jo dodelijo Poveljnikovi (Joseph Fiennes) družini.

Šokantne serije, ki nas opomni, da smo odgovorni za naš svet, sicer ga lahko hitro izgubimo, ni lahko gledati, čeprav je vrhunsko posneta in enako prvovrstno odigrana. Serija je nastala po istoimenskem romanu Kanadčanke Margaret Attwood, ki je knjigo napisala leta 1985, ko je živela v Berlinu, ki je bil tedaj še razdeljen z zidom, obiskala pa je tudi nekaj držav za železno zaveso, med drugim Vzhodno Nemčijo in Češkoslovaško.


Pavarotti: Neskončno čustvo: TVS 2 ob 20.00


Luciano Pavarotti FOTO: Christian Charisius
Luciano Pavarotti FOTO: Christian Charisius


Italija, 2017. Posnetek koncerta iz Verone.
V čudoviti areni so glasbeni umetniki klasične in pop glasbe s koncertom proslavili življenje, delo in glasbo tenorista Luciana Pavarottija. Koncert je organizirala Pavarottijeva vdova Nicoletta Mantovani ob deseti obletnici njegove smrti. Pavarottijevo najljubšo glasbo so izvajali glasbeniki: od Dominga in Carrerasa do Angele Gheorghiu, Fabia Armiliata, Zucchera, Erosa Ramazzottija, Giorgie in 2Cellos.


Odiseja: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)


L'odyssée. Francija/Belgija, 2016. Režija: Jérôme Salle. Igrajo: Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautou. Pustolovski biografski film. 122 min.
Film, ki prikazuje tri desetletja v življenju francoskega raziskovalca Jacques-Yvesa Cousteauja, se začne poleti 1946. Jacques, žena Simone in sinova Philippe in Jean-Michel živijo v čudoviti hiši ob Sredozemskem morju. Podnevi se potapljajo, ponoči opazujejo zvezde, a Jacques živi in diha za pustolovščine …


Televizijski klub: TVS 2 ob 22.25


Grižljaji sreče. Slovenija, 2018. Vodi: Karin Sabadin. Pogovorna oddaja.
Koliko gurmana se skriva v vas? V obmorskih deželah je utrip drugačen, tudi ko gre za prehranjevalne navade. Dolgo posedanje ob mizi in uživanje ob kombinacijah okusov, vse to še najbolj velja za naše zahodne sosede Italijane. A tokrat se bodo med mizami in najrazličnejšimi hodi smukali Primorci in Primorke, zdravnica dr. Nadja Rotovnik Kozjek, psiholog dr. Aleksander Zadel in scenograf Dušan Milavec.

Komentarji: