TV namigi: Dr. Mukwege, Preverjeno in Kratka zgodovina grafitov

V dokumentarcu lahko pobliže spoznate letošnjega nobelovca za mir, zdravnika, ki zdravi ženske, žrtve posilstev. V Preverjenem o marakeški deklaraciji, nato pa še oddaja o grafitih, ki jih po stenah kracamo že več kot 30.000 let.

Objavljeno
04. december 2018 00.00
Posodobljeno
04. december 2018 14.57
Dr. Denis Mukwege. Foto Press
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Torek, 4. decembra


Dr. Mukwege, zdravnik, ki rešuje ženske: TVS 1 ob 20.55 (Premiera)


L'homme qui répare les femmes: la colère d'Hippocrate. Koprodukcija, 2014. Režija: Thierry Michel. Dokumentarni film. 112 minut. 
V bolnišnici Panzi v regiji Kivu v Demokratični republiki Kongo je doktor Denis Mukwege ustanovil bolnišnico, kjer operativno zdravijo ženske, žrtve spolnega nasilja. Bolnišnica jim nudi zdravstveno oskrbo pa tudi moralno pomoč pri vnovični vključitvi v življenje. Skoraj ves vodstveni kader v bolnišnici so kongovske ženske. 

V oddaji se zvrstijo izpovedi žrtev ter pričevanja dr. Mukwegeja in njegovih sodelavcev, ki razkrivajo spolno nasilje. Mukwege je poleg Nadie Murad, aktivistke za človekove pravice, ki je bila spolna sužnja samooklicane Islamske države v Iraku, letošnji dobitnik Nobelove nagrade za mir. Prejela jo bosta 10. decembra v Oslu.

Mukwege je za novico, da je nagrajenec, izvedel v operacijski sobi med drugo operacijo tisti dan.
 

Preverjeno: Pop TV ob 22.00


Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Marakeška deklaracija o ureditvi položaja beguncev buri duhove. Izrablja se za nabiranje političnih točk z izkrivljanjem vsebine in lažmi. Predstavili bodo dejstva o pomenu deklaracija.

Govorili bodo tudi o ženskah, ki dosegajo najvišja priznanja in uspehe na področjih, ki so sicer tradicionalno veljala za moške poklice.

Pa tudi o knjigah, ki so bile v dobrem ali slabem pomenu prelomne, saj so vplivale na veliko ljudi.
 

Kratka zgodovina grafitov: TVS 2 ob 22.40


image
Kratka zgodovina grafitov. Foto TVS 


A Brief History of Graffiti. VB, 2015. Dokumentarna oddaja.
Grafiti obstajajo že 30 tisoč let – od predzgodovinskih poslikav v jamah do sporočil, ki so jih v nemškem Reichstagu leta 1945 pustili zmagoviti ruski vojaki. Dr. Richard Clay raziskuje razloge, ki silijo ljudi, da zapuščajo potomcem večna sporočila.