TV namigi: Država proti Fritzu Bauerju, 2Cellos 2obraza, Instinkt ...

Nocoj bosta na sporedu premieri nemške drame o lovcu na naciste in ameriške serije o lovcu na psihopate, za ljubitelje 2Cellos je tu dokumentarec 2obraza, priporočamo še dramo Generacija X.
Fotografija: Država proti Fritzu Bauerju (Der Staat gegen Fritz Bauer). Foto TVS
Odpri galerijo
Država proti Fritzu Bauerju (Der Staat gegen Fritz Bauer). Foto TVS

Sreda, 12. septembra

Država proti Fritzu Bauerju: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Der Staat gegen Fritz Bauer. Nemčija, 2015. Režija: Lars Kraume. Igrajo: Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Robert Atzorn, Rüdiger Klink. Biografska zgodovinska drama. 95 minut. 
Gre za zgodbo o človeku, ki je izsledil enega najvidnejših mož nacistične Nemčije Adolfa Eichmanna, ki se je po vojni skrival v Argentini, in ga s pomočjo Mosada pripeljal pred sodišče. Zgodba se začne leta 1957 v Frankfurtu. Fritz Bauer prevzame tožilstvo in začne pripravljati aretacije znamenitih nacistov, vendar nič ne poteka gladko. Deležen je številnih groženj s smrtjo. Medtem ko preganja domače naciste, prejme skrivnostno pismo iz Argentine ...

Film odlikuje zgodba, ki se le redko oddalji od zgodovinskih dejstev in predvsem igra Burgharta Klaußnerja, s katero je že kar strašljivo podoben Fritzu Bauerju. Nekateri pa menijo, da je Bauerjeva zgodba preveč idealizirana. 

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.
 

2Cellos 2obraza: TVS 2 ob 20.05


2Cellos. Foto Simone Di Luca
2Cellos. Foto Simone Di Luca


Slovenija, 2017. Avtorica: Danica Dolinar. Dokumentarni film.
Luka Šulič in Stjepan Hauser, klasična glasbenika z akademsko izobrazbo, na svojih koncertih z izvedbami klasične glasbe in priredbami pop, rock in filmskih uspešnic združujeta ljubitelje različnih glasbenih svetov. Ob slavi in včasih kaotičnem urniku sta neprestano razpeta med svetovnim uspehom in iskanjem ter ohranjanjem notranjega miru. Ekipi TVS sta dovolila ekskluziven vpogled v oba svetova.
 

Instinkt: Fox Crime ob 22.00 (Premiera)



Instinct. ZDA, 2018. 1. sezona. 1/13. Igrajo: Alan Cumming, Bojana Novakovic, Daniel Ings. TV-serija.
Dr. Dylan Reinhart je bil nekdaj agent Cie, danes pa živi umirjeno. Je nadarjen pisatelj in univerzitetni profesor, ki predava psihologijo. Ko ga detektivka Lizzie Needham prosi za pomoč pri iskanju serijskega morilca, ki za svoj navdih uporablja njegovo prvo knjigo, se Dylan odloči pomagati. Pomaga jim še Julian Cousins, nekdanji Dylanov kolega iz Cie.
 

Generacija X: Kanal A ob 22.10

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Generacija X (American History X). Foto Pro Plus
Generacija X (American History X). Foto Pro Plus


American History X. ZDA, 1998. Režija: Tony Kaye. Igrajo: Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D'Angelo, Avery Brooks. Kriminalka/drama. 119 minut.
Derek in Danny Vinyard sta del skupnosti, ki je prepričana, da jih izkoriščajo črnci, rumenokožci in kar je še nižjih ras, kot menijo. Ko dva temnopolta mulca skušata nekoč vlomiti v Derekov avto, fant ponori in postane morilec. V zaporu počasi spoznava svojo zablodo ...

Tipična socialna drama z okusom po odrešitvi, kjer se glavni lik iz obritoglavca spremeni v pacifista, je film, ki ne pridiga. Edward Norton gledalca s svojo vrhunsko igro pripravi, da vzljubi enega najbolj kontroverznih filmskih likov. Preprosta, mitska tragična pripoved o dveh bratih, družinskih vrednotah, požrtvovalnosti in priučenem sovraštvu je podvržena izjemni filmski govorici, ki neusmiljeno stopnjuje svoj dramatični potencial.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 15 let.

Komentarji: