TV namigi: Državna proslava, Prekmurje, 100 let in Woodstock

Nocoj bo na sporedu državna proslava ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, pred tem pa še pogovor s tremi Prekmurci. Priporočamo doku o treh dnevih Woodstocka, ki so zaznamovali generacijo.

Objavljeno
17. avgust 2019 00.00
Posodobljeno
17. avgust 2019 00.00
Prekmurje Foto Jože Suhadolnik
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Sobota, 17. avgusta

 

100. obletnica združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom: TVS 1 ob 20.55


Slo. Prenos državne proslave. 60 min.

Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom po 1. svetovni vojni je slovenski praznik, ki ga praznujemo vsako leto 17. avgusta, ko je Prekmurje po določilih Pariške mirovne konference pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, s tem pa so bili prekmurski Slovenci po stoletjih madžarske oblasti znova združeni z matičnim narodom.

Na proslavi bo slavnostni govornik premier Marjan Šarec. Režiser Primož Ekart in scenarist Dušan Šarotar bosta skušala povedati zgodbo o Prekmurju 21. stoletja, ki je obenem zgodba o povezanosti. V njej je namreč zelo pomembno tudi to, da je bilo Prekmurje že od nekdaj izrazito večetnična, večverska, večjezična in potemtakem resnično večkulturna pokrajina. Takšno je postalo in ostalo tudi zaradi medsebojne povezanosti svojih prebivalcev. Ko se je pred stotimi leti povezalo z novonastalo državo, je s svojo večkulturnostjo nanjo nedvomno vplivalo. Prekmurci s svojo zgodovino dokazujejo, da se prav vse da, in v tem duhu se bo proslava ob stoti obletnici združitve tudi zaključila.

V umetniškem programu bodo nastopili Vlado Kreslin in Mali bogovi, Policijski orkester, igralci Anita Gregorec, Nataša Horvat, Irena Varga, Vladimir Vlaškalić in Tjaša Železnik, Vokalna skupina BeleTinke, pevka Juneshelen – Nina Šardi, glasbeniki Rihard Zadravec, Igor Vićentić, Petra Vidmar, Nejc Avbelj in Marko Kragelnik, plesalka Leja Jurišić, izvajalci parkoura Sandi Banović, Matej Kelemen in Jon Natanael Muhovič, Mladinski pevski zbor OŠ Beltinci in Mladinski pevski zbor OŠ III Murska Sobota. Na proslavi bodo sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev.

 

Prekmurje, 100 let: TVS 1 ob 20.05


Slovenija, 2019. Dok. odd. 

Ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom se bomo o prvem skupnem stoletju, o prehojeni poti in o mestu Prekmurja znotraj Slovenije in Evrope pogovarjali s tremi Prekmurci – z ustavno sodnico Etelko Korpič Horvat, z glasbenikom Vladom Kreslinom in z nekdanjim predsednikom države, Milanom Kučanom. Oddajo je pripravila Ksenija Horvat.

 

Woodstock –  trije dnevi, ki so zaznamovali generacijo: TVS 2 ob 22.20


Woodstock: Three Days That Defined a Generation. ZDA, 2019. Dok. odd. 60 min.

image
Foto TVS


Avgusta 1969 se je pol milijona ljudi najrazličnejših poklicev z vseh vetrov zbralo pri majhni mlekarski kmetiji na severu države New York. Prišli so poslušat izjemen koncert, a večina je doživela več kot le to: trenutek, ki je njih in ZDA spremenil za vedno ter zapečatil kulturno revolucijo. Dokumentarni film Woodstock ̶ trije dnevi, ki so zaznamovali generacijo v pripovedih udeležencev predstavi zgodbo o političnem in družbenem preobratu, ki je pripeljal do treh zgodovinskih dni, ter o neverjetnih dogodkih, ki so ideale protikulture postavili na preizkušnjo.