TV namigi: Finale svetovnega prvenstva in dokumentarec Goli

V Moskvi bodo za pokal Hrvati igrali proti Francozom, ne spreglejte pa še dokumentarnega filma o Golem otoku. 
Fotografija: Hravška : Francija Foto Carl Recine Reuters
Odpri galerijo
Hravška : Francija Foto Carl Recine Reuters

Nedelja, 15. julija


Goli: TV SLO 1 ob 22.10


Goli. Hrvaška, 2014. Režija: Tiha K. Gudac. Dokumentarni film. 75 minut.

Pred več kot šestdesetimi leti je 28-letnik nenadoma izginil in se spet pojavil šele po štirih letih. Vrnil se je drugačen, njegovo telo je bilo polno brazgotin, a pogovor o preteklosti je bil prepovedan. Vprašanja je začela postavljati šele čez leta njegova vnukinja, ki je obenem tudi režiserka filma Goli.
Film o političnem taborišču Goli otok je mozaik intimnih pričevanj ljudi, ki jih je povezal isti kraj. Režiserka pravi, da je bil Goli otok posebej strašen zato, ker je deloval res perfidno: dokler zapornik ni tudi sam sodeloval pri nasilju nad drugimi in ovajanju, so v taborišče pošiljali tudi njegove bližnje. Nekdanji zapornik Vladimir Bobinac ji je rekel, da je v trenutku, ko si dvignil roko nad drugega, v človeku umrl človek. Obenem pa je bil to edini način, da so lahko rešili sebe in bližnje. Režiserka pravi, da so tudi zaradi tega sramu, ki sploh ne bi smel biti njihov, mnogi tako dolgo molčali.


Kaznilnica odrešitve: Planet TV ob 22.20

Vikendova ocena: 5

Kaznilnica odrešitve Foto Fb
Kaznilnica odrešitve Foto Fb

The Shawshank Redemption. ZDA, 1994. Režija: Frank Darabont. Igrajo: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler. Drama. 142 min. 
Bankir Andy Dufresne je zaradi umora žene in njenega ljubimca obsojen na dosmrtni zapor. Kljub šoku, ki ga doživi ob prihodu v zapor, ostane duhovno močan ...
 

Francija : Hrvaška: TV SLO 2 ob 16.00

Nogomet – SP 2018. Finale. Prenos iz Moskve. 

Z najbolj pričakovano tekmo leta se bo zaključilo 21. svetovno nogometno prvenstvo. Po 64 tekmah bomo izvedeli, ali bo ponovno, podobno kot leta 1998, slavila Francija, ki velja tudi za eno najbolj atletsko pripravljenih ekip. Morda pa bo presenetila Hrvaška, ki kljub utrujenosti po treh podaljških slovi po moštvenem duhu, hkrati pa se ključni igralci zavedajo, da je to najverjetneje njihova zadnja možnost za osvojitev tako pomembne lovorike.
 

Komentarji: