TV namigi: General Boroević, dr. Matjaž Lunaček in Globoka država

Priporočamo dokumentarec o Srbu, rojenem na Hrvaškem, ki je postal edini nenemški fedmaršal in je bil poveljnik soške fronte. V oddaji Od blizu je gost psihiater in pisatelj dr. Matjaž Lunaček. Z 2. sezono se vrača serija Globoka država.
Fotografija: General Boroević. Foto K.u.k. Kriegspressequartier, Lichtbildstelle - Wien Önb
Odpri galerijo
General Boroević. Foto K.u.k. Kriegspressequartier, Lichtbildstelle - Wien Önb

Torek, 18. junija

 

General Boroević: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)


Slovenija, 2018. Režija: Valentin Pečenko. Dokumentarni film.

Film v ospredje postavi življenjsko zgodbo karizmatičnega branilca Karpatov in Soče, generala Svetozara Boroevića, edinega nenemškega feldmaršala 50-milijonske Avstro-Ogrske monarhije. Boroevićeva pot »od slave in zvezd do padca in pozabe« je simbolično tudi zgodba propada večne donavske monarhije. Eden največjih vojskovodij prve svetovne vojne je v starosti 63 let 23. maja 1920 umrl v Celovcu pozabljen in v pomanjkanju.

O Boroeviću v filmu spregovorijo domači in tuji zgodovinarji, in sicer v sedmih evropskih jezikih in z različnih vidikov presojajo vlogo in pomen legendarnega poveljnika. Na Primorskem in krajih ob reki Soči je spomin nanj še vedno zelo živ, kot tudi legende in ledinska imena po njem. 

Svetozar Borojević (njegov priimek so kasneje začeli zapisovati Boroević) se je rodil 13. 12. 1856 na Hrvaškem. Po rodu je bil krajiški Srb, iz stare uskoške družine. Že od 10. leta se je šolal na vojaških šolah, kasneje sodeloval pri okupaciji Sarajeva. Poveljeval je armadi, ki se je v Karpatih borila proti Rusom, leta 1915 je bil imenovan za vrhovnega poveljnika bojevanja na soškem bojišču. 

 

Od blizu: dr. Matjaž Lunaček: TVS 2 ob 21.00


Dr. Matjaž Lunaček. Foto Mavric Pivk/Delo
Dr. Matjaž Lunaček. Foto Mavric Pivk/Delo


Slovenija, 2018. Vodi: Vesna Milek. Pogovorna oddaja.

Tokratni gost bo psihiater in psihoanalitik, ki je študiral medicino in primerjalno književnost, zato psihoanalizo aplicira tudi na literaturo. Dolgoletni vodja Enote za psihoterapijo nevroz ljubljanskega Centra za mentalno zdravje. Je tudi avtor več literarnih del. Leta 2011 je izdal psihoanalitično tezo o Prešernovi pesnitvi Krst pri Savici, nato zbirko esejev o Slovencih in tudi zbirko kratkih zgodb.

 

Globoka država: Fox ob 22.00 (Premiera)



Deep state. VB, 2019. 2. sezona. 1/8. Režija: Matthew Parkhill. Igrajo: Walton Goggins, Joe Dempsie, Karima McAdams, Alistair Petrie. TV-serija.

Medtem ko je bil v ospredju prve sezone agent MI6 Max Easton (Mark Strong), v drugi na sceno stopi nekdanji agent Cie Nathan Miller (Walton Goggins), ki zdaj kot zasebni ponudnik izvaja posle za »globoko državo« v zahodni Afriki.

V prvi epizodi nathana pokličejo, da se pridruži ekipši, ki preiskuje politično krizo v Maliju. Tri ameriške specialce ubijejo v zasedi v Maliju. Američani naj bi v Maliju podpirali domačine v boju proti terorizmu. A ni vse tako, kot se zdi. Njihova aktivnost utegne biti del krinke za novo zlato mrzlico: cilj je, da bi Kitajsko premagali v tekmi za naravne vire Afrike – nafto, plin, rudnine in minerale.

Komentarji: