TV namigi: Ivan, Tarča in Pripravljeni na vojno

V Tarči o slovenski paravojaški skupini, na HBO pa dokumentarec o tem, kako je videti taka skupina na Češkem. Res priporočamo premiero domače drame Ivan Janeza Burgerja.

Objavljeno
13. september 2018 00.00
Posodobljeno
13. september 2018 00.00
Ivan Foto Fivia
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Četrtek, 13. septembra

Ivan: TVS 2 ob 22.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 5 (od 5)


Ivan. Slovenija, 2017. Režija: Janez Burger. Igrajo: Maruša Majer, Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Polona Juh, Branko Šturbej, Leon Lučev. Drama. 95 minut.
Glavna junakinja Mara (Maruša Majer) ravno rodi dečka, ko je otrokov oče Rok (Matjaž Tribušon), ki je sicer poročen, pridržan zaradi kriminalnih finančnih transakcij. Mara je tako vržena na dramatičen vrtiljak življenja, kjer ne manjka nizkih udarcev. 

Slovenski film s takšno vsebino bi kaj hitro lahko zapadel v pretiravanje in stereotipe, a ni tako. Igra glavne igralke je na ravni, kakršne pri nas še nismo videli, odlični so tudi ostali, zgodba pa niti za trenutek ne zapade v klišeje. Programski direktor festivala Liffe Simon Popek je izjavil, da je Ivan najboljši slovenski film po osamosvojitvi in navdušil je tudi nas. Če si boste ogledali le en sodoben slovenski film, glejte Ivana.


Tarča, Globus, Točka preloma: TVS 1 ob 20.00


Slovenija, 2018. Vodijo: Erika Žnidaršič, Mojca Širok, Janja Koren. Aktualno-informativna oddaja.​
Tarča: so si politiki in uradne varnostne strukture predolgo zatiskali oči pred ljudmi, ki so zamaskirani pripravljeni nezakonito prijeti za orožje? Kako se spoprijeti z nevarnostjo, ki ogroža ustavno ureditev?

V Globusu o Brexitu, zakaj so se pogajalci znasli v slepi ulici in kaksne posledice bo to imelo za evropska gospodarstva?

Točka preloma: v kakšnih gospodarskih razmerah bo začela mandat nova vlada in kako je slovensko gospodarstvo pripravljeno na morebitni izbruh nove krize?


Pripravljeni na vojno: HBo ob 21.50 (Premiera)


image
Az prijde vaka Foto Press


Az prijde válka. Češka, 2018. Režija: Jan Gebert. Dokumentarni film. 75 minut.
Na prvi pogled živi Peter podobno kot večina evropskih najstnikov: živi pri starših, ima dekle in študira. A je skrivaj je tudi vodja paravojaške skupine Slovenskí branci, ki rekrutira mladeniče po vsej državi s tihim odobravanjem oblasti. Cilj skupine je ustvariti model skupnosti na temelju vojaške discipline, ubogljivosti in strahu.