TV namigi: Joker, Še vedno Alice, skoki ...

Nocoj je izbira pestra: lahko izbirate med premiero novega kviza Joker ter odličnima dramama, ameriško o tem, kako v bolezni ohraniti dostojanstvo, in špansko o prijateljstvu. Popoldne pa prva tekma skakalcev na svetovnem prvenstvu.
Fotografija: Mario Galunič. Foto Žiga Culiberg
Odpri galerijo
Mario Galunič. Foto Žiga Culiberg

Sobota, 23. februarja

 

Joker: TVS 1 ob 20.00 (Premiera)


Slovenija, 2019. Voditelj: Mario Galunič. Kviz.
V novem kvizu znanja mora tekmovalec odgovoriti na deset vprašanj, pri vsakem ima na voljo štiri odgovore, a le en je pravilen. Odgovoriti mora na vsa vprašanja, umika ni, in šele po zadnjem, desetem vprašanju, dobi nagrado. Za pomoč ima na voljo jokerje. Tekmovalec se s pravilnimi odgovori vzpenja po denarni lestvici, največji znesek, ki ga lahko osvoji, je 20.000 evrov.

Stol nasproti Maria Galuniča bo kot prvi zasedel Peter Hrovat, inženir gradbeništva, strasten navijač Olimpije in goreč podpornik Luke Dončića. Druga tekmovalka prve oddaje pa bo Lucija Perharič, zdravnica toksikologinja, v prostem času tudi plesalka flamenka in plavalka.

»Zdaj vem, da je kviz prav posebna izkušnja, ki je ne morem primerjati z nobeno oddajo, ki sem jo doslej vodil. Vsak tekmovalec je zame nov začetek in res mi je v poseben užitek, da lahko spoznavam nove ljudi, ki ne sodijo v okvir t. i. znanih Slovencev, a so prav tako zanimivi in očarljivi. Lahko pa tudi izdam, da je nekdo že osvojil najvišjo nagrado,« o prvih snemanjih pravi Mario.
 

Še vedno Alice: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: 5 (od 5)



Still Alice. ZDA/Francija, 2014. Režija: Richard Glatzer, Wash Westmoreland. Igrajo: Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart, Kate Bosworth. Drama. 101 minuta.
Alice je srečno poročena profesorica jezikoslovja s tremi odraslimi otroki. Kmalu po 50. rojstnem dnevu začne opažati, da se večkrat ne more spomniti besed, podatkov in celo imen prijateljev. Zdravniški pregled pokaže, da je v zgodnjem stadiju Alzheimerjeve bolezni. Alice je pred dilemo, kako ohraniti dostojanstvo.

Odlična igra Julianne Moore v glavni vlogi je adut filma, ki poleg osebne drame vsaj delno predstavi tudi družbeni odnos do demence. Iskren film o temi, na katero se prevečkrat pozabi. 


 


Truman: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Truman. Foto Rtv Slo
Truman. Foto Rtv Slo


Truman. Španija/Argentina, 2015. Režija: Cesc Gay. Igrajo: Ricardo Darín, Javier Cámara, Dolores Fonzi. Komedija/drama. 108 minut. 
Mojstrsko spisan in odigran pogled na prijateljstvo, ki ga ne moreta razbiti niti fizična razdalja niti čas, je delo Cesca Gaya, ki je občinstvo in kritike navdušil že z vinjetami o krizi srednjih let: V vsaki roki pištola. Prijatelja sta Julian in Tomás, ki ju je po mladostni povezanosti življenje ločilo. Julian je ločen bolj ali manj uspešen igralec v Madridu, Tomás pa poročen učitelj v Kanadi. Po mnogih letih pa se Tomás in Julian spet nepričakovano snideta in njuno prijateljstvo v hipu spet oživi – skupaj preživita nekaj čudovitih dni, polnih spominov in nostalgičnih občutkov, družbo pa jima ves čas dela Julianov pes Truman. A srečanje je verjetno njuno zadnje.

Film je bil v Španiji velika uspešnica, med drugim je na nacionalnih nagradah goya pobral kipce za najboljši film, scenarij in režijo, goyi pa sta dobila tudi oba glavna igralca.Truman iz filma je bulmastif, ki mu je bilo v resnici ime Troilo. Pes je nekaj tednov po snemanju umrl od starosti.
 

Smučarski skoki: TVS 2 ob 13.50


Nordijsko smučanje - svetovno prvenstvo. Velika skakalnica (M). Prenos iz Innsbrucka.
Avstrijec Stefan Kraft bo branil naslov prvaka na veliki skakalnici iz Lahtija. Tokrat nastopa pred domačimi gledalci. V najboljši formi na prvenstvo prihaja vodilni v svetovnem pokalu Japonec Rjoju Kobajaši, ki je pred mesecem in pol na tej skakalnici postavil temelje skupni zmagi na novoletni turneji. Slovenci se veselimo skokov našega najboljšega Timija Zajca. Skakalnica mu ustreza. Upajmo, da mu bodo sledili tudi preostali v naši reprezentanci.

Komentarji: