TV namigi: Kameleoni, Živalsko kraljestvo in Z lastnimi besedami

Nocoj bo premiera o skupini, ki je veljala za Beatlese nekdanje Jugoslavije in se temu primerno naokrog vozila v fordih. Priporočamo še biser avstralske kinematografije, za ponočnjake pa portret nekaterih osrednjih likov 20. stoletja, sestavljen iz njihovih lastnih besed.

Objavljeno
16. maj 2019 00.00
Posodobljeno
16. maj 2019 00.00
Kameleoni - Beatlesi nekdanje Jugoslavije. Foto Dokumentacija Filma
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Četrtek, 16. maja

 

Kameleoni – Beatlesi nekdanje Jugoslavije: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


Slovenija, 2018. Režija in scenarij: Miha Čelar. Dokumentarni film. 52 minut.

Film govori o petih koprskih gimnazijcih, ki so v drugi polovici 60-ih let obnoreli Jugoslavijo. Skupino so sestavljali Jadran Ogrin, Marjan Malikovič, Danilo Kocjančič, Tulio Furlanič in Vanja Valič. Kljub peščici lastnih skladb so polnili dvorane in stadione s tisoče obiskovalci. V Ljubljani so odprli Gospodarsko razstavišče in halo Tivoli. Imeli so celostno podobo, menedžerje, čevljarje, krojače, šoferje in klube oboževalk, kar je bilo za tiste čase v Jugoslaviji nekaj posebnega.

Konec leta 1969 so dopolnili 18 let. Z Boštjanom Hladnikom so posneli kultni film Sončni krik, nato pa so jih vpoklicali k vojakom in skupina je razpadla.

Kameleoni so imeli v svojem voznem parku tudi kultne modele ameriških avtomobilov ford, ki so jih takrat verjetno vozili edini v Jugoslaviji. »Po nekaj tednih smo našli oba sedanja lastnika, ki sta nam za snemanje z veseljem posodila obe kultni kameleonski limuzini,« pravi Miha Čelar.Živalsko kraljestvo: Kanal A ob 21.55

Vikendova ocena: 5 (od 5)

image
Živalsko kraljestvo. Foto Pro Plus


Animal Kingdom. Avstralija, 2010. Režija: David Michôd. Igrajo: James Frecheville, Jacki Weaver, Guy Pearce, Luke Ford. Kriminalka. 113 minut.

Čeprav tudi sama ni svetnica, Julia vztrajno ščiti sina pred sorodniki kriminalci. Ko nekega dne umre pred otrokovimi očmi zaradi prevelike količine heroina, pa Joshua nima druge izbire, kot da stopi v stik z babico, kolovodjo družinske kriminalne združbe. Mladeniča kmalu posrkajo v svoj brutalni svet.

Dober ritem, odličen scenarij in vrhunska igralska zasedba prikažejo, kaj ima ponuditi avstralska kinematografija.

Z lastnimi besedami: National Geographic ob 23.00 (Premiera)


image
Z lastnimi besedami. Foto Nat Geo


In Their Own Words. ZDA, 2019. 1/3. Dokumentarna serija.

Serijo je ustvaril z emmyjem in Peabodyjevo nagrado nagrajeni Tom Jennings. V njej ljudje, udeleženi v izjemnih dogodkih, pripovedujejo svoje zgodbe prek posnetkov iz tistega časa. Zgodbe kraljica Elizabeta II., Muhammad Ali in Jim Henson pripovedujejo v prvi osebi, v realnem času. Brez pripovedovalca. Brez gostitelja. Serija je najboljši približek pričevanju iz prve roke, brez filtrov.