TV namigi: Karmela Kosovel, Koncert ob dnevu Evrope ...

Na TVS si lahko ogledate dokumentarec o sestri Srečka Kosovela in posnetek koncerta, ki je nedavno potekal na Kongresnem trgu, na Kanalu A pa peti del akcijske franšize. 

Objavljeno
12. maj 2019 00.00
Posodobljeno
12. maj 2019 00.00
Karmela Kosovel Foto Tv Slo
T. R., Vikend
T. R., Vikend

Nedelja, 12. maja

 

Karmela Kosovel: TV SLO 1 ob 22.20 (Premiera)


Slovenija, 2018. Režija in scenarij: Marko Sosič. Igra: Špela Horvat. Igrano-dokumentarni film.

Ko je pisatelj in režiser Marko Sosič v ljubljanskem antikvariatu naletel na pisma Josipa Vidmarja, ga je v enem pritegnil zapis: »Draga gospodična, če pomislim, da se bom sredi tega novega sveta sestal z Vami, se mi zdi kakor pravljica in sem takoj zdrav.« Šlo je za pismo Karmeli Kosovel, starejši sestri Srečka Kosovela. O veliki pianistki, svetovljanki in poznavalki umetnosti se je Sosič odločil posneti film.

Prek pisem sledimo njeni življenjski in umetniški poti, govora pa je tudi o ljubezenskih razmerjih in čustvih, ki so jih do nje gojili nekateri vidni predstavniki slovenske kulturne srenje, a tudi nemški slikar Alfonz Graber, s katerim se je v razmahu nacizma poročila in z njim živela na Dunaju.


Koncert ob dnevu Evrope: TV SLO 2 ob 20.05


Slovenija, 2019. Vodi: Anja Križnik Tomažin. Posnetek koncerta. 

Koncert ob dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom, ko se je 9. maja 1945 uradno končala 2. svetovna vojna v Evropi, je bil v letošnjem volilnem letu še posebej pester. Na osrednjem trgu prestolnice so se združili številni izvajalci. Nastopili so: Lea Sirk, Maraaya, Nipke, Nika Zorjan, Irena Yebuah Tiran, Marko Kutlić, Ana Bezjak, Tina Marinšek, Jure Počkaj in plesalci.


Hitri in drzni 5: Planet TV ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Fast Five. ZDA, 2011. Režija: Justin Lin. Igrajo: Paul Walker, Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jordana Brewster. Akcijska kriminalka. 130 min.


Nekdanji policaj Brian organizira napad na avtobus, ki pelje Dominica Toretta v zapor. Napad je uspešen in skupina se razprši ter dogovori za vnovično srečanje v Južni Ameriki. Brian in Mia Toretto prispeta v Rio de Janeiro, kjer že pričakujeta Dominica, a prijatelj Vince jima pove, da se že več tednov ne oglasi.