TV namigi: Lasulja, Dnevnik Bridget Jones in LP film Buldožer

Na HBO-ju bo premiera filma o festivalu z imenom Wigstock, ki ga na Manhattnu prirejajo transvestiti, za ljubitelje prikupno zmedene Bridget je tu njen prvi film, za glasbene navdušence pa film o prvi plošči skupine Buldožer.

Objavljeno
18. julij 2019 14.51
Posodobljeno
18. julij 2019 15.04
Lasulja. Foto Hbo
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Četrtek, 18. julija

 

Lasulja: HBO ob 22.05 (Premiera)


Wig. ZDA, 2019. Režija: Chris Moukarbel. Dokumentarni film. 86 minut.

Leta 1980 se je v East Villageu na Manhattnu odvil prvi »drag« festival Wigstock, ki so ga potem prirejali do leta 2005. Po večletnem premoru pa so ga lani znova oživili. Idejo za to sta dobila hollywoodski igralec Neil Patrick Harris in njegov mož David Burtka, ki sta združila moči s soustanoviteljico festivala Lady Bunny.

Dokumentarec se osredotoča na kulturo transvestitov nekoč in danes in prikazuje arhivske posnetke, ekskluzivne posnetke in širok nabor starih in novih likov na transvestitskem prizorišču. Vprašajo pa se tudi, kakšen pomen ima festival za današnjo skupnost LGBTQ.

Neil Patrick Harris je imel že pred oživitvijo Wigstocka občutek, da bo vzdušje zdaj bolj družinsko, »disneyificirano« v primerjavi z nekdanjo razuzdanostjo.

 

Dnevnik Bridget Jones: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Bridget Jones's Diary. Koprodukcija, 2001. Režija: Sharon Maguire. Igrajo: Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant, Shirley Henderson. Romantična komedija. 97 minut.

Bridget Jones (Renée Zellweger) je tridesetletna samska ženska, ki preveč kadi, pije in jé. Ker je novo leto odličen čas za spremembe, se odloči, da bo začela pisati dnevnik. Odločena je tudi, da bo shujšala, da si bo našla prijetnega fanta in da bo nehala sanjariti o svojem šefu Danielu (Hugh Grant).

Čeprav je od evforije, ki jo je povzročila Bridget Jones, minilo že skoraj dve desetletji, simpatična komedija pritegne bolj kot marsikatera z novejšim datumom. Pa tudi radi gledamo Renée Zellweger, ko je imela še svoj obraz.
 


LP film Buldožer – Pljuni istini u oči


Slovenija, 2017. Režija: Varja Močnik. Dokumentarni film. 52 minut.

Skupina Buldožer je na svojem prvencu Pljuni istini u oči, ki ga je objavila leta 1975, predstavila edinstveno mešanico številnih glasbenih in kulturnih vplivov, od rocka do alternativnega popa, bluesa in jazza. Eklektično podobo prevzame tudi dokumentarec, ki zgodbo plošče predstavi s pričevanji članov skupine in njihovih prijateljev, arhivskim gradivom, animacijo in igranimi prizori, ki jih kot napovedovalka TV dnevnika odigra Jelena Aščić.

Za Buldožerje je bil značilen absurden humor in tega je tudi v filmu na pretek. Gre za drugi film iz serije Glasba je časovna umetnost, v kateri se avtorji posvečajo ključnim slovenskim ploščam. Prvi je obdelal Pankrte in ploščo Dolgcajt, letos posneti tretji pa prvo ploščo Laibach. 

»Snemanje prizorov z Jeleno Aščić kot voditeljico TV dnevnika je potekalo v kletnih prostorih nekdanje tiskarne Mladinske knjige za Bežigradom v Ljubljani. Ob najemu prostora filmska ekipa ni bila seznanjena z dejstvom, da je čisto zraven, za prvo steno, poligon za paintball. Delo se je zavleklo globoko v noč, saj je bilo zaradi hrupa snemanje mogoče le v premorih med adrenalinskim streljanjem,« pravita soscenarist Igor Bašin in producentka Viva Videnović.