TV namigi: LP film Buldožer, Sufražetke, Matura ...

Popoldne priporočamo dokumentarec o skupini Buldožer, zvečer film o  borkah za enakopravnost žensk, pozno zvečer pa še dobitnika zlate palme iz Cannesa. Na Popu premiera romance z Emilio Clarke.
Fotografija: LP film Buldožer – Pljuni istini u oči.  Foto Tvs
Odpri galerijo
LP film Buldožer – Pljuni istini u oči.  Foto Tvs

Sobota, 3. novembra


LP film Buldožer – Pljuni istini u oči: TVS 2 ob 18.15 (Premiera)


Slovenija, 2017. Režija: Varja Močnik. Dokumentarni film. 52 minut.
Skupina Buldožer je na svojem prvencu Pljuni istini u oči, ki ga je objavila leta 1975, predstavila edinstveno mešanico številnih glasbenih in kulturnih vplivov, od rocka do alternativnega popa, bluesa in jazza. Eklektično podobo prevzame tudi dokumentarec, ki zgodbo plošče predstavi s pričevanji članov skupine in njihovih prijateljev, arhivskim gradivom, animacijo in igranimi prizori, ki jih kot napovedovalka TV dnevnika odigra Jelena Aščić.

Za Buldožerje je bil značilen absurden humor in tega je tudi v filmu na pretek. Gre za drugi film iz serije Glasba je časovna umetnost, v kateri se avtorji posvečajo ključnim slovenskim ploščam. Prvi je obdelal Pankrte in ploščo Dolgcajt, letos posneti tretji pa prvo ploščo Laibach.

»Snemanje prizorov z Jeleno Aščić kot voditeljico TV dnevnika je potekalo v kletnih prostorih nekdanje tiskarne Mladinske knjige za Bežigradom v Ljubljani. Ob najemu prostora filmska ekipa ni bila seznanjena z dejstvom, da je čisto zraven, za prvo steno, poligon za paintball. Delo se je zavleklo globoko v noč, saj je bilo zaradi hrupa snemanje mogoče le v premorih med adrenalinskim streljanjem,« pravita soscenarist Igor Bašin in producentka Viva Videnović.

Ob tebi: Pop TV ob 20.00 (Premiera)

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Ob tebi. Foto Pop TV
Ob tebi. Foto Pop TV


Me Before You. VB, 2016. Režija: Thea Sharrock. Igrajo: Emilia Clarke, Sam Claflin, Janet McTeer, Charles Dance. Romantična drama. 106 minut.
Prikupna in raztresena Lou izgubi fanta in službo, kar je še posebej hudo, saj je finančno vzdrževala vso svojo družino. A Lou se kmalu zaposli na dvorcu mladega premožnega bankirja Willa, ki je v prometni nesreči postal hrom. Lou začne skrbeti zanj, vendar kmalu spozna, da Will trpi tudi duševno, saj je izgubil veselje do življenja.


Sufražetke: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Suffragette. VB, 2015. Režija: Sarah Gavron. Igrajo: Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Brendan Gleeson. Zgodovinska drama. 106 minut.
Zgodbo so navdihnile resnične sufražetke – prve borke za enakopravnost žensk. Maud skrbi za revno družino in doživlja ponižanja na delu v pralnici. Čeprav ni izobražena, jo navdihnejo govori odločne Emmeline, ki se zavzema za pravice žensk. A patriarhalna družba ostaja gluha, zato se pridruži skupini žensk, ki načrtujejo nasilen upor proti oblasti.

Film Sufražetke natančno prikaže ostudnost stanja v Veliki Britaniji pred zgolj dobrega pol stoletja. Tako smo priča zlorabi in šikaniranju na delovnem mestu ter protiterorističnim, nasilniškim in zastrašujočim policijskim metodam in različnim oblikam družbene izločitve, ki so posledica neutemeljenega strahu dela populacije pred spremembami. 

Matura: TVS 2 ob 22.20 (Premiera)

Vikendova ocena: 5 (od 5)


Bacalaureat. Romunija/koprodukcija, 2016. Režija: Cristian Mungiu. Igrajo: Adrian Titieni, Maria Drăguș, Lia Bugnar, Mălina Manovici. Drama. 128 minut
Romeo Aldea za hčerko Elizo načrtuje študij v Veliki Britaniji. Odlična dijakinja mora opraviti le še maturo. Toda dogodek, ki se pripeti tik pred izpitom, postavi na kocko dekletovo prihodnost. Romeo mora sprejeti težko odločitev, ki krši njegova moralna načela in to, kar je vedno učil.

Matura je tipičen predstavnik romunskega (očitno neusahljivega) novega vala, a hkrati eden od prvih, ki bi ga lahko brez opaznejših sprememb prestavili v Slovenijo. V središču zgodbe je človekov odnos do morale, saj spremljamo na videz neoporečnega zdravnika, ki zdrsne v mrežo »oldbojsov«, kjer usluga da uslugo in tako so vsi odnosi pristni in tesni, hkrati pa povsem zlagani. Jedro konflikta izvira iz družine, ki jo glavni junak hoče zaščititi, predvsem hčerko, ki je nedavno preživela napad. Vendar pa s pretirano praktičnim in pragmatičnim pristopom, s poudarkom na cilju, ki opravičuje sredstva, tvega, da jo izgubi, s tem pa tudi svoj smisel. A v teh nekaj vrsticah ni mogoče izluščiti vsega, kar se skriva pod površjem zgodbe, zato si film raje oglejte sami.

Komentarji: