TV namigi: Menjamo ženi, Houston, imamo problem! ter Skrivnosti in laži

Na Planet prihaja nov resničnostni šov, v katerem dve družini za en teden zamenjata ženi. Priporočamo mokumentarec Žige Virca o jugoslovanskem vesoljskem programu in vrhunsko melodramo Mika Leigha.
Fotografija: Menjamo ženi. Foto Planet TV
Odpri galerijo
Menjamo ženi. Foto Planet TV

Petek, 17. maja

 

Menjamo ženi: Planet TV ob 21.00 (Premiera)


Slovenija, 2019. Resničnostni šov.

Na Planet TV prihaja še en resničnostni šov, a pred poletjem bodo predvajali le tri dele, morda se šov spet vrne jeseni. V oddaji bosta ženi za teden dni zamenjali dom in družino. Kako se bo mama petih otrok znašla v stanovanju, kjer je potrebno namesto otrok zjutraj nahraniti eksotične živali, in kako se bo zelo organizirana popotnica, ki se najraje prehranjuje hitro, spopadla z gospodinjstvom, kjer jedo večkrat in zdravo? 

Preden bosta zamenjali dom, bosta ženi spisali pet družinskih pravil, ki jih mora nova žena spoštovati. A menjava enega družinskega člana bo vplivala na celotno gospodinjstvo, gotovo se bodo člani družine spopadli tudi s kako novo oziroma drugačno navado. 

V prvi oddaji bomo spoznali dve družini iz Ljubljane, prva so Bergantovi, druga pa Aleš in Nika. Dom bosta zamenjali Nataša Bergant (mama) in Nika. Nataša ima pet otrok, Nika pa ima kuščarja. V oddaji sicer sodelujejo tudi tri Bergantove hčerke.
Oddaja ne bo imela voditelja. V ZDA so takšen šov prvič predvajali leta 2004.

 

Houston, imamo problem!: TVS 2 ob 22.05



Houston, imamo problem! Slovenija/koprodukcija, 2016. Režija: Žiga Virc. Mokumentarec. 88 minut.

Je SFRJ res razvijala vesoljski program in ga nato prodala ZDA? Kot v filmu razloži Slavoj Žižek, ki v Morpheusovi pozi iz Matrice razlaga teorijo mitov, je to resnično, tudi če se ni res zgodilo. Le verjeti moramo. In ta film je tako krasno posnet in zmontiran, da se je težko upreti temu, da ne bi verjeli. Zgodba ima dovolj zmešanih idej in je podkrepljena z ravno pravo izbiro arhivskih posnetkov in pričevanj, da se zdi mogoča. Celo kadar skuša v nekaj, kar je bila v osnovi preprosta ideja, stlačiti še desetletja nepovezanih dogodkov (npr. avto yugo).

Film je izvrsten in bo navdušil vse, ki so spremljali vsaj del te zgodovine, še posebej če bodo ob ogledu pomislili, kako bo na film reagiral nekdo, ki je ni spremljal in misli, da gleda dokumentarec. Režiser Žiga Virc je takole opisal svoj film: »Nostalgija po časih, ki ne samo, da jih nismo doživeli, ampak je zelo mogoče, da niso obstajali.«

 

Skrivnosti in laži: TVS 1 ob 23.10

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Foto TVS
Foto TVS


Secrets & Lies. Francija/VB, 1996. Režija: Mike Leigh. Igrajo: Timothy Spall, Brenda Blethyn, Phyllis Logan. Drama. 136 minut.

Cynthia težko shaja v revnejšem predmestju Londona in ob vsakdanjih skrbeh vzgaja še težavno najstniško hčer Roxanne. Bolj v urbanem in bogatem središču Londona pa živi samska oftalmologinja Hortense, ki sproži iskanje biološke matere in dobi presenetljivo novico: čeprav je temnopolta, se izkaže, da je njena mati belopolta Cynthia.

Eno najboljših del Mika Leigha, v katerem vrhunsko združi patos in humor in ostane zvest socialnemu realizmu.

Komentarji: