TV namigi: Mesojedec pred odločitvijo, Naš človek v Kairu, Izvor ...

Nocoj premieri dveh dokumentarcev: o (ne)etičnosti v živinoreji in Egiptu. Priporočamo še Nolanovo vizualno mojstrovino Izvor. V oddaji Preverjeno o slovenskih moških, savnah in županih.
Fotografija: Izvor (Inception). Foto Blitz
Odpri galerijo
Izvor (Inception). Foto Blitz

Torek, 20. novembra

 

Mesojedec pred odločitvijo: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


Mesojedec pred odločitvijo. Foto TVS
Mesojedec pred odločitvijo. Foto TVS


Faut-il arrêter de manger des animaux? Francija, 2018. Režija: Benoît Bringer. Dokumentarni film. 55 minut.
Ko je raziskovalni novinar Benoît Bringer prvič postal oče, se je začel spraševati, kakšno hrano jedo naši otroci. Prav tako se je začel spraševati, ali je še vedno mogoče brezskrbno jesti meso, čeprav vemo, da za živali, ki na koncu pristanejo na naših mizah, pogosto ni dobro poskrbljeno. Največkrat je ravno obratno. Zato je obiskal številne države, da bi preučil živinorejo, panogo, v kateri zaradi čim večje produktivnosti kruto ravnajo z živino. Po drugi strani pa obišče tudi živinorejce, ki se ukvarjajo s humano vzrejo živine, tako da poišče konkretne pozitivne rešitve za prihodnost živinoreje. 

Benoît Bringer je sicer član skupine s Pulitzerjem nagrajenih raziskovalnih novinarjev, ki so razkrili t. i. Panamske dokumente, ki razkrivajo podrobnosti o skritih finančnih poslih politikov, javnih uradnikov, zvezdnikov in drugih javnih oseb, ki se prek podjetij s sedežem v davčnih oazah izmikajo plačilom davkov.
 

Izvor: Kanal A ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Inception. ZDA, 2010. Režija: Christopher Nolan. Igrajo: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page. ZF-triler. 142 minut.
Dom Cobb je izurjen in izredno izkušen strokovnjak za sanje in človeško nezavedno, ki zna najti, izvleči in ukrasti še tako prikrite skrivnosti, ki se skrivajo globoko v človekovem nezavednem. Ko njega in njegove pomočnike najame uspešni poslovnež Saito, Dom privoli, da bo naredil tvegan poskus, ki bi ga lahko stal življenja.

Izvor je eden najbolj kompleksnih, inovativnih in privlačnih filmov zadnjih let.  Zgodba je izjemno hitra in brez večjih premorov v ritmu, kar je pri 142 minutah filma lahko za gledalca že nekoliko naporno, vendar je dogajanje dovolj zanimivo in tako mojstrsko zgrajeno, da o odmoru ni mogoče razmišljati vse do konca. Igra je izvrstna – DiCaprio je sicer spet v podobni vlogi trpečega iskalca izhoda iz zelo neugodnega položaja (podobno kot v Zloveščem otoku in Krvavem diamantu), vendar je v tej vlogi zares prepričljiv, nič manj se ne izkažejo Joseph Gordon-Lewitt, Ellen Page, Marion Cotillard in Cillian Murphy. A oni niso glavne zvezde tega filma, to vlogo prevzame vizualna podoba sanjskih svetov, ki jih zgradi Nolanj. Vsekakor posebno filmsko doživetje.
 

Naš človek v Kairu: TVS 1 oob 20.55 (Premiera)


Our Man In Cairo. Italija/Nemčija, 2018. Dokumentarna oddaja.
Pod vodstvom predsednika Abdela Fataha El Sisija se v Egiptu množijo aretacije, prisilna izginotja in mučenje nasprotnikov režima, pogosto novinarjev. O tem v pričajo nekdanji zaporniki sami. Oddaja razkriva gospodarske interese, zaradi katerih so ZDA in države EU slepe za grobe kršitve človekovih pravic v Egiptu.

Preverjeno: Pop TV ob 22.00


Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Poglobili se bodo v slovenske moške. Kje najhitreje umirajo, kje najdlje živijo skupaj s starši, v katerem delu države največ zaslužijo?

Preverili bodo, ali smo Slovenci ljubitelji savn, kakšne so njihove zdravstvene koristi in kakšna so tam pravila obnašanja. Nedavno so se v eni od njih stepli.

Pa še, kaj so pokazale revizije poslovanja županov z najdaljšim stažem in zgodba iz Maribora o izsiljevanju.

Komentarji: