TV namigi: Nisem čarovnica, Jakov Fak in Liga prvakov

Na TVS premiera filma o zambijski deklici, ki jo obtožijo čarovništva. Znova bo na sporedu oddaja Od blizu z Jakovom Fakom. V nogometu se merita Real in Roma.
Fotografija: Nisem čarovnica Foto Tvs
Odpri galerijo
Nisem čarovnica Foto Tvs

Sreda, 19. septembra


Nisem čarovnica: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

I Am Not a Witch. Koprodukcija, 2017. Režija: Rungano Nyoni. Igrajo: Benfors 'Wee Do, Boyd Banda, Kalundu Banda. Drama. 93 minut.
Zgodba o devetletni zambijski deklici, ki jo sovaščani obdolžijo čarovništva, je ekscentričen ter deloma satiričen antropološki portret družbe, v kateri je vraževerje še danes nemalokrat močnejše od zakonov.

Deklica Šula slučajno stoji na poti, ko po njej prikoraka vaščanka in spusti posodo vode, ki jo je držala v roki. Ko se njen pogled sreča s Šulinim, prestrašeno zbeži in pusti posodo na poti. Mala Šula jo spet napolni z vodo in pusti na ženinem pragu. Dokaz, da gre za čarovnico, so ob tem odločeni vaščani, in Šula pristane v »čarovniškem taboru«, kjer jo hkrati sprejmejo in izkoriščajo ... 

Režiserka je obiskala čarovniški tabor v Gani, da bi ugotovila, kako so ženske dobile obtožbe čarovništva: »Večina jih je bila starejših. Postale so breme družinam ali so jih zavrgli možje, veljale so za ekscentrične ali brez dlake na jeziku. Čarovništvo je bil pripraven razlog za njihovo odstranitev iz družbe.«
 

Od blizu: Jakov Fak: TVS 2 ob 21.05


Jakov Fak, biatlonec. Foto Leon Vidic/Delo
Jakov Fak, biatlonec. Foto Leon Vidic/Delo


Slovenija, 2018. Vodi: Vesna Milek. Pogovorna oddaja.
Biatlonski junak Jakov Fak je do zdaj osvojil dve olimpijski medalji za dve različni reprezentanci, hrvaško in slovensko. Tako je postal nekakšen nadnacionalni simbol, možnost za preseganje nacionalizmov in ksenofobije. Zato si ne dovoljuje vprašanj, ali je Slovenec ali Hrvat. Deček iz gorske vasice, ki je posegel po zvezdah.


Real Madrid - Roma: Kanal A ob 20.45


Gareth Bale, Real Madrid. Foto Michael Regan Getty Images
Gareth Bale, Real Madrid. Foto Michael Regan Getty Images


UEFA Liga prvakov 2018/2019. Prenos.
Kraljevi klub se v Ligo prvakov po devetih letih podaja brez Cristiana Ronalda, a ambicije ostajajo enake. Pri Romi so spet dodobra spremenili moštvo. Upajo, da bodo pravočasno uigrani in sposobni presenetiti v Madridu.

Komentarji: