TV namigi: Odhod iz Neverlanda, Pomlad pri petdesetih in Severno od raja

Na HBO-ju je nocoj dokumentarni film z dvema možema, ki pravita, da ju je kot otroka zlorabil pevec Michael Jackson. Na TVS mešanica komedije in drame o novem življenju v času, ko te družba rine na svoj rob. Na Kinu pa Charlize Theron kot rudarka in borka za ženske pravice.

Objavljeno
10. april 2019 00.00
Posodobljeno
10. april 2019 16.12
Odhod iz Neverlanda. Foto HBO

Sreda, 10. aprila

 

Odhod iz Neverlanda: HBO ob 20.00 (Premiera)Leaving Neverland. ZDA, 2019. 1. in 2. del. Režija: Dan Reed. Dokumentarni film. 240 minut.

Dvodelni štiriurni film je zgrajen na pričevanju dveh mož, Wada Robsona in Jamesa Safechucka, ki pravita, da ju je kot otroka zlorabljal superzvezdnik Michael Jackson. Wade Robson je Jacksona srečal, ko je kot petletnik zmagal na avstralskem plesnem tekmovanju. Robson pravi, da so se zlorabe začele dve leti kasneje. James Safechuck je pevca spoznal, ko je bil leta 1987 izbran, da z njim posname oglas za Pepsi. Tako kot Robsonovi so bili tudi Safechuckovi očarani nad Jacksonovo pozornostjo, darili in glamurjem. James pravi, da so se zlorabe začele, ko je bil star 10 let.

Na gledalcu je, ali bo verjel pričevanju dveh mož o Jacksonu kot predatorju, ki splete svojo mrežo okrog celotne družine, da izolira in si podredi otroka in si zagotovi njegovo molčečnost, a nihče po ogledu ne bo mogel prezreti dolge sence, ki bo padla na nekoč največjega pop zvezdnika.

Leta 1993 je Michaela Jacksona spolne zlorabe obtožil 13-letni Jordan Chandler. Leta 1994 se je Jackson z dečkom sodno poravnal in mu izplačal 25 milijonov dolarjev. Jacksona so obtožili še enkrat, leta 2003, in ga nato leta 2005 oprostili. 
Robson je na sodišču pričal v Jacksonov prid in pravi, da bi rad svojo resnico povedal tako glasno, kot je pred leti laž.
 


Pomlad pri petdesetih: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)

image
Pomlad pri petdesetih. Foto TVS


Aurore. Francija, 2017. Režija: Blandine Lenoir. Igrajo: Agnès Jaoui, Thibault de Montalembert, Pascale Arbillot, Sarah Suco. Komedija/drama. 89 minut.

Aurore je ločenka pri petdesetih. Pravkar je izgubila službo in hkrati izvedela, da bo postala babica. Tudi sicer opaža, da jo hoče družba polagoma izriniti na rob. Ko čisto po naključju sreča svojo veliko srednješolsko ljubezen, se vnovič zaljubi in njeno življenje dobi nov polet.

Odlično odigran in zabaven film, ki lepo prikaže negotovost staranja.

 

Severno od raja: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)

image
Severno od raja. Foto Pro Plus


North Country. ZDA, 2005. Režija: Niki Caro. Igrajo: Charlize Theron, Frances McDormand, Sean Bean, Woody Harrelson. Drama. 126 minut.

Zgodba o boju posameznice proti sistemu v režiji novozelandske režiserke Niki Caro navdihuje in opominja hkrati. Lik Charlize Theron je ohlapno zastavljen na resnični osebi: rudarki Lois Jensen, a kdor bi iskal zgodovinsko natančen film, bi se moral ozreti drugam. Kljub temu pa gre za relevanten film, ki ga na višjo raven dvigne Theronova z uravnoteženim prikazom pokončnosti in ranljivosti hkrati.

Severna Minnesota, 1989. Josey z otrokoma pobegne pred nasilnim partnerjem in se vrne domov. Najprej dela kot frizerka, a prijateljica ji pove, da bi kot rudarka zaslužila šestkrat več. Odloči se za delo, čeprav so rudarji do sodelavk naravnost sovražni. 

Lois Jansen je bila ena prvih rudark v Minnesoti. Sama pravi: »Prijavila sem se, ker je bila dobro plačana služba. Šla sem, da bi preživela družino, ne da bi kaj dokazovala.« 

Charlize Theron je bila za vlogo nominirana za oskarja. V filmu je uporabljena glasba Boba Dylana, ki je odraščal v rudarskem mestu v Minnesoti.