TV namigi: Pesem Evrovizije, Čez planke in Švicarija

Nocoj se za finale evrovizijskega odra potegujeta Zala Kralj & Gašper Šantl. Prej si lahko ogledate še oddajo Mojce Mavec o Tel Avivu. Za ljubitelje kiparstva pa je tu zgodba o Švicariji, hotelu, ki so mu včasih rekli tudi ščurkov grad, v njem pa je bila zibelka slovenskega kiparstva.
Fotografija: Zala Kralj in Gašper Šantl na rdeči preprogi Pesmi Evrovizije. Foto Jack Guez/Afp
Odpri galerijo
Zala Kralj in Gašper Šantl na rdeči preprogi Pesmi Evrovizije. Foto Jack Guez/Afp

Torek, 14. maja

 

Pesem Evrovizije 2019: TVS 2 ob 21.00


Izrael, 2019. Komentira: Andrej Hofer. Prenos prvega predizbora iz Tel Aviva.

Lani je na prireditvi slavila Netta s pesmijo Toy in tako evrovizijsko karavano popeljala v Izrael, kamor sta iz Slovenije odpotovala Zala Kralj & Gašper Šantl. S svojo pesmijo Sebi se bosta v prvem predizboru predstavila kot peta po vrsti, ob njima se bodo za preboj v finale potegovali še predstavniki Cipra, Črne gore, Finske, Poljske, Češke, Madžarske, Belorusije, Srbije, Belgije, Gruzije, Avstralije, Islandije, Estonije, Portugalske, Grčije in San Marina. 

Deset najbolje uvrščenih iz prvega in deset iz drugega predizbora se bo predstavilo še enkrat v sobotnem finalu, kjer jih poleg Izraela čakajo še Francija, Italija, Nemčija, Španija in Velika Britanija. 

V prvem predizboru in v finalu bodo glasovali tudi slovenski gledalci in slovenska strokovna žirija. Našo žirijo sestavljajo v. d. urednika glasbenega programa Vala 202 Žiga Klančar, pevka skupine Fed Horses Urša Mihevc, pevka Ula Ložar, pevec in glasbenik skupine Okustični Mate Bro in priznana avtorica besedil Urša Vlašič.
 

Čez planke: Tel Aviv: TVS 1 ob 20.00 (Premiera)


Čez planke. Foto Rtv Slo
Čez planke. Foto Rtv Slo


Slovenija, 2019. Vodi: Mojca Mavec. Potopisna serija.

Tel Aviv – Yafo je drugo največje mesto Izraela in ima 405 tisoč prebivalcev. Ustanovljeno je bilo 1909, že kmalu pa je doseglo nagel urbanističen razvoj, ki ga je spremljal še gospodarski razcvet. Tel Aviv je ekonomsko središče s sedežem številnih večjih mednarodnih podjetij. Zaradi lege ob morju se je razvilo v priljubljeno turistično destinacijo. Mojco Mavec pa je v mestu najbolj presenetila in navdušila predvsem dobra glasba.


 

Švicarija: TVS 1 ob 20.55


Švicarija, hiša v alpskem slogu, nekoč priljubljeno gostišče, kavarna ter hotel. Foto Jure Eržen/Delo
Švicarija, hiša v alpskem slogu, nekoč priljubljeno gostišče, kavarna ter hotel. Foto Jure Eržen/Delo


Slovenija, 2018. Avtor: Amir Muratović. Dokumentarni film.

Na robu ljubljanskega tivolskega parka so leta 1909 odprli Hotel Tivoli. Prijelo se ga je ime gostišča, ki je prej stalo na tem mestu: Švicarija. Umetniki so ga hitro sprejeli za svojega,  nekaj mesecev je v njem bival tudi Ivan Cankar.

Četrt stoletja pozneje hotelu ni več šlo dobro in mestna občina je vanj naselila ruske izseljence. Hotelske sobe so spremenili v socialna stanovanja in stavbi so rekli tudi ščurkov grad. Visoki prostori pritličja so bili zanimivi za kiparje in med prvimi si je tu našel prostore Ivan Zajec, za njim Zdenko Kalin in Karel Putrih. Tu so med drugimi ustvarjali Jakov Brdar, Dragica Čadež, Drago in Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Sergej Kapus …

Švicarijo upravičeno imenujemo zibelka slovenskega kiparstva. V filmu se dokumentarni posnetki iz minulih desetletij prepletajo s pričevanji nekdanjih stanovalcev, potomcev izseljencev, predvsem pa umetnikov.

Komentarji: