TV namigi: Planet Zemlja II., Medičejci in Serena

Priporočamo odlično BBC-jevo dokumentarno serijo z Davidom Attenbourghom, TVS ponavlja še serijo Medičejci in dramo Serena.
Fotografija: Planet Zemlja/Foto Bbc
Odpri galerijo
Planet Zemlja/Foto Bbc

Planet Zemlja II.: TVS 1 ob 20.00



Planet Earth II. VB, 2016. 1/6. Dokumentarna serija. 60 minut.
Desetletje po prvi BBC-jevi prelomni seriji Planet Zemlja druga sezona istoimenske serije gledalca pospremi skozi džungle in puščave, po gorah, otokih, planjavah in mestih ter mu prav od blizu in presunljivo nadrobno prikaže svet, kakor ga vidijo živali.
V prvem delu se oddaja posveti otokom: pritlikavi triprsti lenivec na primer lahko preživi le v mirnem in varnem zavetju svojega otoškega doma v Karibskem morju, medtem ko morski ptiči, kakršni so albatrosi, že tako živijo v osami, kjer ni plenilcev. Toda otoško življenje ni vedno lahko. Na pustih ognjeniških Galapaških otokih so si morali morski legvani poiskati hrano v morju, a hkrati je njihova iznajdljivost omogočila preživetje drugim živalim – tudi smrtonosnim kačam, ki prežijo na komaj izvaljene kuščarčke ... 


Medičejci: TVS 1 ob 20.55


Medičejci/Foto TVS
Medičejci/Foto TVS


Medici, Masters of Florence. Koprodukcija, 2016. 1. sezona. 1/8. Igrajo: Richard Madden, Stuart Martin, Brian Cox, Dustin Hoffman. TV-serija. 60 minut. 
Medičejci so znamenita politična in bankirska dinastija, ki je s svojim bogastvom, političnim vplivom in posluhom za umetnost pripomogla k vzponu Firenc in to mestno državico ustoličila za domovino evropske renesanse. A ker gre za oddaljeno 15. stoletje, vse tedanje dogajanje ni natančno znano, tako da se TV-serija bolj vrti v sferi, kaj pa če ...
Medičejcem je vodilni položaj v mestu omogočil bankir Giovanni de Medici (Dustin Hoffman), ki je leta 1429 umrl v sumljivih okoliščinah. Njegova sinova Cosimo (Richard Madden) in Lorenzo (Stuart Martin) skušata ugotoviti, kdo je umoril očeta, hkrati pa sta soočena s številnimi sovražniki, ki skušajo omajati moč in vpliv družine Medici. 
 

Serena: TVS 2 ob 22.15

Vikendova ocena: 3 (od 5)


Koprodukcija, 2014. Režija: Susanne Bier. Igrajo: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Rhys Ifans, Toby Jones. Drama. 109 minut. 
V glavnih vlogah dve vroči zvezdi tistega hipa (oba, Cooper in Lawrence, sta bila leta 2013 in 2014 nominirana za oskarja, ona je enega tudi dobila), macbethovska knjižna predloga, na režiserskem stolčku pa ugledna evropska režiserka – kaj bi šlo lahko narobe? Veliko, očitno. Film Serena je namreč eden najbolj prezrtih v zadnjem času. O tem, ali po pravici, so mnenja deljena.
Trideseta leta prejšnjega stoletja. V času gospodarske depresije George Pemberton obvladuje lesno industrijo v Severni Karolini. Zaljubi se v lepo Sereno in po poroki se izkaže, da je tudi sposobna poslovna ženska. A potem ju dohiti preteklost ...

Komentarji: