TV namigi: Poletna scena, Mata Hari, Evforija, Circus Fantasticus

Že deveto leto prihaja na spored Poletna scena, ki bo predstavljala poletno kulturno dogajanje. Tu sta dve novi nadaljevanki, prva o najslavnejši vohunki, druga pa o srednješolcih, ki odkrivajo ljubezen, seks in mamila. Priporočamo še Burgerjev magični realizem.
Fotografija: Poletna scena. Foto TVS
Odpri galerijo
Poletna scena. Foto TVS

Ponedeljek, 17. junija

 

Poletna scena: TVS 1 ob 22.45 (Premiera)


Slovenija, 2019. Magazinska oddaja.

Oddajo lahko gledalci spremljajo že deveto leto. Tudi to poletje bodo z reportažami in z javljanji v oddajo vsak dan neposredno predstavljali pestro poletno kulturno dogajanje. Ob aktualnih dogodkih bodo ustvarjalci gledalce popeljali tudi v svet mode in dizajna, filma, muzejskih zbirk in jim kot vsako leto priporočali knjige. Družili se bodo z znanimi osebnostmi na izbranih poletnih dogodkih, predstavljali pa bodo tudi glasbenike, umetnike, pisatelje, igralce in druge goste iz sveta umetnosti in kulture, ki se bodo voditeljem pridružili v studiu. 

Prisotni bodo na Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina, na filmskih festivalih v Motovunu, Sarajevu in Pulju, na festivalih INmusic v Zagrebu, Lentu, Overjam Reggae, MetalDays, Sevicq Brežice, Dnevih poezije in vina na Ptuju, Festivalu Ljubljana ...

Letošnji voditelji so Nataša Mihelič, Andreja Kočar, Bernarda Žarn, Mojca Mavec, David Urankar, Melita Kontrec, Teja Kunst in Rok Kužel. Vsi so že stari znanci oddaje, a Teja je lani ni vodila.

 

Mata Hari: Planet TV ob 21.00  (Premiera)


Mata Hari. Foto Planet Tv 
Mata Hari. Foto Planet Tv 


Koprodukcija, 2017. 1/12. Igrajo: Vahina Giocante, Aleksey Guskov, Viktoriya Isakova. Zgodovinska serija.

Serija, v kateri so moči združili Rusi, Ukrajinci, Portugalci in Britanci prinaša zgodbo o najslavnejši vohunki vseh časov.

Na prelomu iz 19. v 20. stoletje napetost v Evropi raste. Mlada Margaret McLeod s hčerko pobegne pred nasilnim možem Rudolfom v Amsterdam, kjer sproži ločitveni postopek. Vplivni mož doseže svoje in Margaret ostane brez prebite pare in svoje hčerke. Ampak Margaret ne obupa, postane plesalka in pod vzdevkom Mata Hari postane ljubljenka evropske elite ...

 

Evforija: HBO ob 21.00 (Premiera)



Euphoria. ZDA, 2019. 1. sezona. 1/8. Igrajo: Zendaya, Hunter Schafer, Jacob Elordi, Algee Smith, Austin Abrams, Maude Apatow, Angus Cloud. TV serija. 55 minut.

Nova serija, ki je sicer predelava izraelske istoimenske seerije, spremlja skupino srednješolcev, ki spoznavajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi svet mamil, seksa, različnih strahov in vplivnih družbenih medijev.

V središču pripovedi je zasvojena sedemnajstletnica Rue Bennett (Zendaya), ki se je nedavno vrnila z odvajanja od mamil in skuša najti smisel v prihodnosti. Življenje se ji drastično spremeni, ko spozna Jules Vaughn, transseksualno dekle, ki se je po ločitvi staršev priselila v njen kraj in tako kot Rue išče svoje mesto v svetu. 

 

Circus Fantasticus: TVS 2 ob 22.55


Circus Fantasticus. Foto Cinemania 
Circus Fantasticus. Foto Cinemania 


Slovenija, 2010. Režija: Janez Burger. Igrajo: Leon Lučev, Ravil Sultanov, Enej Grom, Luna Mijović, Pauliina Räsänen, Marjuta Slamič. Fantazijska drama. 74 minut.

Tik po napadu. Moški (Leon Lučev) zbegano išče svojo ženo (Marjuta Slamič) in jo nazadnje najde mrtvo. Očitno jo je ubila granata. Zdaj je ostal sam z otrokoma. Ko se znoči, v daljavi zagleda luči. Pripravljen je na nov napad. A pred hišo ne pripelje tank, ampak tovornjak potujočega cirkusa. Po začetni nezaupljivosti se izkaže, da so potujoči cirkusanti popolnoma nenevarni in prijazni ljudje.

Film brez dialoga. To lahko zveni vse prej kot obetajoče. A Circus Fantasticus besed pravzaprav ne potrebuje. Prizori so dovolj magični, da odlično deluje tudi zgodba. 

Film je slavil na 13. FSF-ju, ustvarjalci so med drugim domov odnesli tudi vesno za najboljši film.

Angleški naslov filma je Silent Sonata. Janez Burger je idejo za film dobil okrog 11. septembra 2001. Dejal je, da v vojni besede izgubijo pomen, ker so le nosilci vojaške manipulacije. Zato je naredil vojni film brez besed.

Komentarji: