TV namigi: Prelepa si, bela Ljubljana, Tednik in Igra prestolov: Poslednja straža

V oddaji Mojca Mavec prek pogovorov z gosti predstavlja popevke, ki jih je navdihnila Ljubljana. V Tedniku o zlorabah duhovnikov, o Slovencu, ki je obogatel s kriptovalutami, in o tem, zakaj so narečja zakon. Za ljubitelje Igre prestolov je za sklep tu še dokumentarec o snemanju.

Objavljeno
27. maj 2019 13.30
Posodobljeno
27. maj 2019 13.30
Ljubljanske razglednice. Foto Jože Suhadolnik
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Ponedeljek, 27. maja

 

Prelepa si, bela Ljubljana: TV SLO 1 ob 20.00


Slovenija, 2014. Scenarij in režija: Mojca Mavec. Dokumentarna oddaja. 55 minut.

V oddaji so prek pogovorov z gosti obujali spomine na skladbe, posvečene Ljubljani. »Ni veliko mest na svetu, ki bi imela toliko pesmi, posvečenih prebivalcem in dogajanju na ulicah. Ljubljana je ena izmed njih in glede tega se lahko mirno kosa s Parizom, Berlinom ali New Yorkom. V oddaji bomo predstavili popevke, ki jih je navdihnila Ljubljana. To je portret mesta skozi znane napeve, v katerih nastopajo terase, avtomobili in znane gostilne v prestolnici. Spoznali bomo zadnjega čevljarja ob Šuštarskem mestu, pozdravili dekle iz Zlate ladjice in sedli na malo teraso sredi Ljubljane,« pravi avtorica Mojca Mavec. 

Tudi letos nas čaka koncert Poletna noč, tokrat bo posvečen Marjani Deržaj. Prireditev bo vodila Bernarda Žarn, dirigent bo Patrik Greblo, manjkala ne bosta Big Band RTV Slovenija in Simfonični orkester, ogledali pa si jo boste lahko v petek, 21. junija, na Kongresnem trgu ali pa na TVS.

 

Tednik: TVS 1 ob 20.00


Slovenija, 2019. Vodi: Jelena Aščić. Aktualno-informativna oddaja. 

Predstavili bodo izpovedi žrtev spolnih zlorab slovenskih duhovnikov, ki opozarjajo na dolgoletno sistematično prikrivanje zločinov.

Sledil bo pogovor z Damianom Merlakom, enim najbogatejših Slovencev, ki je obogatel s kriptomenjalnico Bitstamp – o nakupu hotelov v in prihodnosti kriptovalut.

Pa tudi o tem, kaj sta to štajerski argo in metliški Ruzanc ter zakaj so slovenska narečja zakon.

 

Igra prestolov: Poslednja straža: HBO ob 20.00 (Premiera)


image
Foto HBO


Game of Thrones: The Last Watch. ZDA, 2019. Režija: Jeanie Finlay. Dokumentarni film. 120 minut.

Dokumentarec spremlja nastajanje osme sezone serije Igra prestolov. Priznana britanska režiserka je iz zakulisja eno leto beležila snemanje ter razkrila marsikatero podrobnost.