TV namigi: Savdov dvor, Reformacija in Preverjeno

Nocoj priporočamo dve dokumentarni premieri: prva govori o državi neizmernega bogastva, ki širi nezmerni islam, druga o reformaciji, ki jo lahko primerjamo s Twitterjem in Brexitom. Alenka Arko pa o fenomenu finskega šolstva.
Fotografija: Mohamed bin Salman. Foto Reuters
Odpri galerijo
Mohamed bin Salman. Foto Reuters

Torek, 30. oktobra

 

Savdov dvor: TVS 1 ob 20.55 (Premiera)


House of Saud: A Family at War. VB, 2018. 1/3. Dokumentarna serija. 
Že začetek serije, ki pokaže črno zastavo Isisa, kako plapola v zasneženi hribovski vasici v Bosni, da vedeti, da ne moremo mimo islamskega ekstremizma, ko začnemo govoriti o Savdski Arabiji. Prav ta neizmerno bogata država, katere naftno bogastvo jo dela nedotakljivo v mednarodnem prostoru, je vir financiranja ekstremistov vrste Al Kaida in Isis. A ker Savdijci ob tem kupijo za milijone dolarjev ameriškega in britanskega orožja, mednarodna skupnost pač ob marsičem zamiži.

Prvi del pripoveduje o zavezi novega prestolonaslednika, Mohameda bin Salmana, da se bo kraljevina vrnila k zmernejši obliki islama ter o tem, kako savdski denar in orožje vplivata na dogajanje po svetu, predvsem na bojiščih v Siriji in Jemnu. Koliko ta zaveza velja, kažejo zadnji dogodki, med drugim smrt novinarja Washington Posta na savdijski ambasadi ...

Opozorilo: Serija ni primerna za mlajše od 12 let.
 

Reformacija – evropska sveta vojna: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


David Starkey. Foto BBC
David Starkey. Foto BBC


Reformation: Europe's Holy War. VB, 2017. Režija: Alexander Leith. Vodi: David Starkey. Dokumentarna oddaja. 60 minut.
Zgodovinar David Starkey se v oddaji sprašuje, kaj je bilo odločilno, da je reformacija za vedno spremenila Evropo. Reformacijo imenuje kar »naš džihad«, Lutrovo širjenje revolucionarnega manifesta prek tiska pa primerja s sodobno vlogo Twitterja, razkol z Rimom, ki ga je povzročil Henrik VIII., pa kot trdi Brexit Tudorjev.

Opozorilo: Mlajši otroci naj si dokumentarec ogledajo s starši ali skrbniki.
 

Preverjeno: Pop TV ob 20.00


Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Oddaja bo v celoti posvečena fenomenu uspešnosti finskega šolstva. Kako poteka pouk v šolah, zakaj finski otroci nikoli ne sedijo več kot deset minut, zakaj se ne učijo več pisanih črk, uvajajo pa umetnost, ročna dela in kuhanje? Nadzora nad učitelji sploh ni, so povsem samostojni, učiteljski poklic pa je izjemno cenjen. Kako poteka delo doma in koliko imajo nalog?

Komentarji: