TV namigi: Sipki pesek, Riverdale, Srednješolci ...

Priporočamo premiero tople drame, ki se vrača za železno zaveso v Vzhodno Nemčijo. Vrača se tudi Riverdale. Od blizu se predstavlja psihiater Matjaž Lunaček, pozno zvečer pa še srbska drama Srednješolci.
Fotografija: Sipki pesek (Zuckersand). Foto Julie Vrabelova
Odpri galerijo
Sipki pesek (Zuckersand). Foto Julie Vrabelova

Sreda, 7. novembra

Sipki pesek: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Zuckersand. Nemčija, 2017. Režija: Dirk Kummer. Igrajo: Tilman Döbler, Valentin Wessely, Katharina M. Schubert, Christian Friedel. TV drama. 89 minut.
Vzhodna Nemčija v 70. letih prejšnjega stoletja. Fred in Jonas sta dobra prijatelja. Desetletnika živita ob meji z zahodno Nemčijo in domišljijo jima polnijo novice in govorice o svetlem svetu za mejo. Njuno življenje je ne glede na vse lepo in polno dogodivščin. Dokler Jonasova mama ne zaprosi za izhod iz države in postane »državna sovražnica«. Fred in Jonas se lahko družita le še naskrivaj ...

Topel film, ki ne opleta s klišeji in ne tlači svojega sporočila gledalcem po grlu, je navdušil kritike in gledalce na več festivalih. 

Do leta 1975 Vzhodni Nemci niso imeli pravice zapustiti države. Potem ko je država podpisala helsinški sporazum, pa so jo na papirju dobili, a v realnosti, je bil izhod dovoljen le redkim. Proces pridobitve izhodne vize je bil dolg in ponižujoč: prosilce so na primer odpustili, jim prepovedali študij ali jih celo zaprli zaradi »izdajstva«.

Riverdale: Fox Life ob 21.00 (Premiera)


Riverdale. Foto Dean Buscher
Riverdale. Foto Dean Buscher


ZDA, 2017. 2. sezona. 1/22. Igrajo: K. J. Apa, Lili Reinhart, Camila Mendes, Cole Sprouse. Serija.
V prvi sezoni serije Riverdale so se liki soočali s tragično smrtjo simpatičnega Jasona Blossoma. Mnogim se je domači kraj zdel popoln, varen in nedolžen, a preiskava Jasonovega umora razkrije, da je poln skrivnosti in škandalov. Umor Jasona Blossoma je razkril grdo stran Riverdala. V drugi sezoni pa mestu zaradi streljanja na Freda Andrewsa grozi, da bo potonilo v temo.


Od blizu: dr. Matjaž Lunaček: TVS 2 ob 21.10


Slovenija, 2018. Vodi: Vesna Milek. Pogovorna oddaja. 
Tokratni gost bo psihiater in psihoanalitik, ki je študiral medicino in primerjalno književnost, zato psihoanalizo aplicira tudi na literaturo. Dolgoletni vodja Enote za psihoterapijo nevroz ljubljanskega Centra za mentalno zdravje. Leta 2011 je izdal psihoanalitično tezo o Prešernovi pesnitvi Krst pri Savici z naslovom Za drugačno usodo, nato zbirko esejev o Slovencih  Telovadci nad prepadom in zbirko kratkih zgodb Beatus ille qui. V dokumentarnem filmu Prideš z nočjo govori o nezavednem s pomočjo pesniškega genija Arturja Rimbauda.  
 

Srednješolci: TVS 2 ob 22.40 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Srednješolci. Foto Tamara Antonovic
Srednješolci. Foto Tamara Antonovic


Pored mene. Srbija, 2015. Režija: Stevan Filipović. Igrajo: Hristina Popović, Dragan Mićanović, Mirjana Karanović, Slaven Došlo. Drama. 95 minut. 

Olja je mlada in entuziastična profesorica zgodovine, ki želi z alternativnimi učnimi prijemi prebuditi apatične in v zaslone zazrte učence. Nekega večera jo napade skupina huliganov, potem pa zgroženo ugotovi, da za napadom stoji eden njenih učencev. Zato se odloči za radikalen ukrep ...

Komentarji: