TV namigi: Skupaj, dr. Alenka Rebula in Nikogaršnji otrok

Zadnji film Jerneja Šugmana je drama, ki jo je spodbudil referendum o družinskem zakoniku. Priporočamo še pogovor s filozofinjo in pisateljico Alenko Rebula in navdihujočo dramo o socializiaciji t. i. volčjega otroka.

Objavljeno
12. december 2018 00.00
Posodobljeno
12. december 2018 00.00
Skupaj. Foto Marko Kočevar

Sreda, 12. decembra

 

Skupaj: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)


Skupaj. Slovenija, 2018. Režija: Marko Šantić. Igrajo: Primož Bezjak, Jernej Šugman, Olga Kacjan, Silva Čušin, Ivo Ban. Drama. 85 minut.
To je je drugi celovečerec režiserja Marka Šantića in zadnji film, v katerem je pred nenadno smrtjo igral Jernej Šugman, navdih za scenarij pa je bil referendum o spremembah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki je konec leta 2015 razdelil Slovenijo. 

Najstnica Mia živi s svojim očetom Matejem (Šugman) in njegovim partnerjem Luko (Primož Bezjak). Harmonično skupnost prekine Matejeva smrt, ki Luko in Mio pahne v nenavadno situacijo, ki je posledica preteklih nerazčiščenih odnosov v širši družini. Miina babica in dedek si namreč prav tako kot Luka želita skrbništva nad vnukinjo.

»Pustimo večja mesta, rad bi, da ta tema ne bi bila več tabu niti v manjših slovenskih krajih. Ljubezen je univerzalna, razlik med družinami ni in želim si, da to vsi spoznajo,« pravi Primož Bezjak.
 

Od blizu: dr. Alenka Rebula: TVS 2 ob 21.05


Slovenija, 2018. Vodi: Vesna Milek. Pogovorna oddaja.
Tokrat se bo voditeljica pogovarjala s filozofinjo, pesnico, pisateljico in strokovnjakinjo na področju globinske psihologije. Njena knjižna dela so doživela več ponatisov, vsa so še vedno prodajne uspešnice. Knjiga Blagor ženskam se je prodala v kar 15 tisoč izvodih.
 

Nikogaršnji otrok: TVS 2 ob 22.00

Vikendova ocena: 5 (od 5)


Ničije dete. Srbija/Hrvaška, 2014. Režija: Vuk Ršumović. Igrajo: Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković, Miloš Timotijević. Drama. 95 minut.
Leta 1988 med volkovi v gozdu najdejo popolnoma divjega dečka. Dajo mu ime Haris in ga, ker je povsem neprilagojen na človeško bližino in navade, pošljejo v beograjsko sirotišnico. Tam se počasi socializira in se spoprijatelji s svojim skrbnikom Ilkejem in z dečkom Žiko, ki ga brani pred vrstniki.

Nikogaršnji otrok je čudovito posnet in odlično odigran (pred mladim Denisom Murićem je bleščeča kariera) prikaz socializacije t. i. volčjega otroka in je podan skozi perspektivo dečka. Dogajanje je postavljeno v okvire propada SFRJ, a ne gre za alegorijo, temveč za mogočno osebno zgodbo o odraščanju.