TV namigi: Smodnik, Theeb, Lažna zastava ...

Na TVS prihaja miniserija o britanski smodniški aferi s Kitom Haringtonom v glavni vlogi. Vrača se izraelska serija Lažna zastava, priporočamo še jordanskega nominiranca za oskarja, v Tedniku pa začenjajo z dobrimi zgodbami ...
Fotografija: Smodnik (Gunpowder). Foto Bbc
Odpri galerijo
Smodnik (Gunpowder). Foto Bbc

Ponedeljek, 7. januarja

 

Smodnik: TVS 2 ob 20.55 (Premiera)



Gunpowder. VB, 2017. 1/3. režija: J Blakeson. Igrajo: Kit Harington, Peter Mullan, Liv Tyler, Mark Gatiss, Shaun Dooley. Miniserija. 
Piše se leto 1603 in vojne Angležev proti Špancem so čedalje bolj krvave, njihovo preganjanje katolikov pa čedalje hujše. Robert Catesby (Kit Harington) je predan katolik. Oblasti pod vodstvom Roberta Cecila (Mark Gatiss), glavnega vohuna kralja Jakoba I. Angleškega, brezkompromisno lovijo, mučijo in pobijajo duhovnike ter pripadnike rimskokatoliške vere. Catesby se noče odreči svoji veri, kar ga pahne na rob obstoja. 

Zgodovinski triler hitrega tempa spremlja zakulisno dogajanje t. i. »smodniške zarote«. Kot je v navadi za BBC-jeve zgodovinske spektakle po resničnih dogodkih, je veliko poudarka na kostumografiji, a se tokrat mestoma zatakne pri prikazu zgodovinskih dejstev. Razkošno. 

Trije od igralcev (Kit Harington, Mark Gatiss in Kevin Eldon) so nastopili v Igri prestolov, a nikoli v isti sceni. Igralec Kit Harington je po mamini strani dejansko v sorodu z Robertom Catesbyjem. Kit je sicer letos poleti posnel zadnji del Igre prestolov, zdaj pa igra na londonskih odrih. Pravi, da je bilo slovo čustveno, a da je vesel, da je serije konec.
 


Tednik: TVS 1 ob 20.00


Slovenija, 2019. Vodi: Jelena Aščić. Aktualno-informativna oddaja.
Leto 2019 bodo začeli z dobrimi zgodbami. Predstavili bodo tri slovenska podjetja, ki kažejo, kako uspešno je lahko delavsko združevanje. Pogledali so, zakaj je Dom Danice Vogrinec prejel priznanje za najboljši dom za starostnike v Evropi in s čim sta si mlada kmetica in mladi gospodar leta priborila ta naziva. In še: kako je, ko starše presenetijo dvojčki, trojčki ali četverčki, ter kdo so znani dvojčice in dvojčki.
 


Theeb: TVS 2 ob 21.55

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Foto
Foto


Koprodukcija, 2014. Režija: Naji Abu Nowar. Igrajo: Jacir Eid Al-Hwietat, Hussein Salameh Al-Sweilhiyeen, Jack Fox. Pustolovski film. 100 minut. 
Leto 1916, predvečer arabske vstaje. Deček Theeb živi na puščavskem obrobju Osmanskega cesarstva. Po očetovi smrti ga vzgaja starejši brat Hussein, ki dečka uči beduinskih vrednot in načina življenja. Nekega dne se v njunem taboru pojavi britanski oficir z arabskim vodnikom na skrivnostni misiji.

Odlična igra mladega igralca v glavni vlogi!



Lažna zastava: Fox Crime ob 22.00 (Premiera)


Kfulim. Izrael, 2018. 2. sezona. 1/9. Igrajo: Angel Bonanni, Hanna Azoulay Hasfari, Hani Furstenberg, Yousef 'Joe' Sweid. TV-serija.
Eksplozija pretrese slovesnost ob odprtju novega naftovoda med Izraelom in Turčijo. Na začetku preiskave se med osumljenci pojavijo tri imena: Anat, Amir in Dikla. Vsi so bili na slovesnosti, po eksploziji pa so izginili, saj jih niso našli med mrtvimi, poškodovanimi ali preživelimi. Življenje njihovih družin se obrne na glavo.

Komentarji: