TV namigi: Steve Jobs, Železna lady, Moja generacija

Nocoj priporočamo dve biografski drami o dveh izrednih posameznikih, ki so jima očitali enako slabo lastnost: hladnost. Ena je prva angleška premierka, drugi je računalniški genij. Za še en skok v preteklost pa poskrbi dokumentarec o kulturni revoluciji iz 60. let. Za ponočnjake pa še oskarji.
Fotografija: Steve Jobs. Foto Karantanija Cinemas
Odpri galerijo
Steve Jobs. Foto Karantanija Cinemas

Nedelja, 24. februarja

 

Steve Jobs: Pop TV ob 22.15 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Steve Jobs. ZDA, 2015. Režija: Danny Boyle. Igrajo: Michael Fassbender, Kate Winslet, Jeff Daniels, Seth Rogen. Biografska drama. 122 minut.
Portret moža, ki mu po imenu in priimku ponavadi dodajo še oznako genij, ni preprosta naloga. A režiser Danny Boyle in scenarist Aaron Sorkin sta jo opravila zelo dobro. Sorkin je Steva Jobsa predstavil skozi tri predstavitve Jobsovih produktov: Macintosha 1984, NeXT Cuba 1988 in iMaca 1998. A ti dogodki so le kulisa za vpogled v življenje moža, ki je hkrati heroj in tiran, nekdo, ki ga bližnji občudujejo in prezirajo hkrati ...

Film, ki ga ne zanima toliko dokumentarna točnost kot vpogled v ozadje mita, odlikujejo vrhunske igralske predstave na čelu s Fassbenderjem in Winsletovo. Čeprav so nekateri trdili, da je film preveč brutalen do Jobsa, je njegov najbližji sodelavec Steve Wozniak po ogledu filma dejal, da se mu je zdelo, da gleda pravega Jobsa. Jobsova hčerka Lisa, ki je Jobs ni hotel priznati, dokler ga ni sodišče prisililo v očetovski test, je lani izdala svoje spomine na očeta. Mnoge je v njej pretresla prav Stevova hladnost do otroka.

Michael Fassbender in Kate Winslet sta bila nominirana za oskarja za glavno in stransko vlogo, a sta jima nagrado speljala Leonardo DiCaprio in Alicia Vikander.
 

Železna lady: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)


The Iron Lady. VB/Francija, 2011. Režija: Phyllida Lloyd. Igrajo: Meryl Streep, Jim Broadbent, Anthony Head. Drama. 105 minut.
Margaret Thatcher, zdaj 80-letna nekdanja angleška ministrska predsednica, preživlja mirne dneve upokojenskega življenja v Londonu. Odločitev, da bo iz omar končno pospravila obleke pokojnega moža, sproži val spominov. Po družinski večerji, med katero kaže prve znake zmedenega dojemanja sedanjosti, ne more zaspati in si začne vrteti stare družinske filme.

Zgodba dobro prepleta politično preteklost Margaret Thatcher in sedanjost, ko je le še lupina nekdanje Maggie. Vseeno pa ji je očitati, da se izogne mnogim ključnim trenutkom njene kariere. Najsvetlejša točka je Meryl Streep v glavni vlogi. 

Film je bil nominiran za dva oskarja in oba tudi dobil: za masko in seveda Meryl Streep za glavno žensko vlogo. V filmu prikažejo, kako Tatcherjeva pripravlja sladoled za svoje volivce. V resnici je doštudirala kemijo in sodelovala pri razvijanju emulzije za sladoled. Bolj je bila ponosna na to, da je bila prvi kemik na čelu vlade kakor pa prva ženska na tem položaju.
 

Moja generacija: TVS 2 ob 21.20 (Premiera)


Moja generacija. Foto Rtv Slo 
Moja generacija. Foto Rtv Slo 


My Generation. VB, 2017. Režija: David Batty. Dokumentarni film. 85 min.
Igralec Michael Caine razkriva ozadje kulturne revolucije v 60. letih 20. stoletja v Veliki Britaniji. V filmu sodelujejo ikone, kot so fotograf David Bailey, glasbeniki Roger Daltrey, Marianne Faithfull, Paul McCartney, modna oblikovalka Mary Quant in manekenka Twiggy.
 

Rdeča preproga in podelitev oskarjev: HTV 1 ob 0.30


ZDA, 2019. Prenos prireditve.
Bleščeči vsakoletni dogodek za ljubitelje filma, šova in zvezdnikov bo potekal v gledališču Dolby v Hollywoodu, nagrade pa bodo podelili v 24 kategorijah. Prireditev bo letos brez voditelja, kar se ni zgodilo že od leta 1961. Podelitve zlatih kipcev bodo prenašali tudi na ORF 1 in Pro 7.

Komentarji: