TV namigi: Svet pred vrati, Bruce Springsteen o sebi in Tiho mesto

Popoldne priporočamo Sandro Oh v vlogi hčerke, ki materi pomaga do tega, da odraste pri šestdesetih, zvečer pa lahko izbirate med dokumentarcem o slavnem rockerju in eno boljših grozljivk zadnjih let, ki sta jo skupaj posnela mož in žena, John Krasinski in Emily Blunt.

Objavljeno
13. januar 2019 00.00
Posodobljeno
13. januar 2019 00.00
Svet pred vrati (Meditation Park). Foto Tvs
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Nedelja, 13. januarja 

 

Svet pred vrati: TVS 1 ob 15.25 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Meditation Park. Kanada, 2017. Režija: Mina Shum. Igrajo: Pei-Pei Cheng, Tzi Ma, Sandra Oh, Don McKellar. Drama. 94 minut.
Maria Wang je stara šestdeset let in živi mirno zakonsko življenje, vso svojo energijo posveča skrbi za moža. A ko nekega dne doma najde tuje tangice, se vpraša, ali je bilo njeno brezmejno občudovanje moža zgrešeno. Ko jo obišče hčerka (Sandra Oh) in jo skuša prepričati, naj gre na poroko sina, čeprav ga je Marijin mož razdedinil, se zave, da je čas, da se ozre čez domači plot.

Film prinaša kompleksen in sočuten pogled na zakon, družino, staranje in izkušnjo priseljencev, ki uspešno krmari med tragičnostjo in upanjem.

Sandra Oh je te dni premaknila nekaj mejnikov za azijske ženske. Postala je prva azijska voditeljica zlatih globusov in prva večkratna dobitnica globusov – po Talentih v belem je zdaj globus dobila še za serijo Ubij Eve.
 

Bruce Springsteen o sebi: TVS 2 ob 20.50


image
Bruce Springsteen. Foto Press


Bruce Springsteen: In His Own Words. VB, 2017. Režija: Nigel Cole. Dokumentarni film. 71 min.
Gre za iskreno, poetično in ganljivo prvoosebno življenjsko izpoved znamenitega rockovskega glasbenika. Bruce pripoveduje zgodbo od odraščanja v Freeholdu v New Jerseyju, od vzpona z E Street Bandom do obdobja, ko je zasedel vrh rockovske hirearhije.
 

Tiho mesto: HBO ob 20.55 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)


A Quiet Place. ZDA, 2018. Režija: John Krasinski. Igrajo: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds. Grozljivka. 95 minut.
Zgodba se osredotoča na družino, ki osamela živi v postapokaliptičnem svetu, kjer so vesoljske pošasti pokončale skoraj vse človeštvo. Te so slepe in se odzovejo zgolj na zvok, junaki pa so preživeli, ker je hči gluhonema in so se naučili znakovnega jezika.

Film nas z zvočno podobo postavi v njihovo kožo, tako da prava groza ni senca, ki se izlušči iz ozadja, temveč je nevarnost zvok, ki ga prepozno zaznamo v statiki. Film je ustvarjen za zvočno kuliso kinodvorane in je najbrž najboljši recept proti pokovki, saj si v številnih grozljivo tihih trenutkih filma nihče ne bo drznil glasno žvečiti.