TV namigi: Tabor slovenskih zborov, Elizij in Deadwood

V Šentvidu pri Stični bo potekal že 50. Tabor slovenskih zborov, najbolj množično zborovsko srečanje pri nas. Priporočamo Blomkampovo ZF kritiko razslojevanja družbe in filmsko slovo od ene klutnih HBO-jevih serij.

Objavljeno
16. junij 2019 00.00
Posodobljeno
16. junij 2019 00.00
Tabor slovenskih pevskih zborov. Foto Bojan Rajšek
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Nedelja, 16. junija

 

50. Tabor slovenskih pevskih zborov: TVS 1 ob 13.30


Slovenija, 2019. Prenos prireditve.

Tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični je najbolj množično zborovsko srečanje pri nas, posvečeno slovenski ljudski pesmi in to leto praznuje visok jubilej. Letošnji bo potekal pod geslom Pa se sliš’ – naj se sliš’ in se naslanja na naslov slovenske ljudske pesmi Pa se sliš’, ki poje o zvonu Svetega Vida, zavetnika tamkajšnje cerkve, po katerem kraj nosi ime.
Pod vodstvom dirigenta Igorja Švare bodo zapeli združeni ljubiteljski zbori iz Slovenije in zamejstva. Pevski program bo obogatilo sodelovanje tamkajšnje folklorne skupine, skupine pritrkovalcev, mladinskega pevskega zbora ter gostujočega Policijskega orkestra.

Po prenosu prireditve bodo v živo spremljali še dogajanje na prizorišču. Zbrali bodo vtise ljubiteljev petja, ki ohranjajo tradicijo prepevanja slovenskih pesmi.

Pred prenosom bo na sporedu reportaža Branik slovenske pesmi ob 50-letnici tabora. Svoje misli o zgodovini tabora podajo Stane Peček (scenarist tabora), Igor Švara (dirigent), Matej Šteh (predsednik tabora) in Stane Peček (pevec), ki sodeluje na taboru vse od začetka, od leta 1970. Reportažo bogatijo arhivski posnetki taborov.

 

Elizij: Kanal A ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Elysium. ZDA, 2013. Režija: Neill Blomkamp. Igrajo: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga, Diego Luna, William Fichtner. Akcijski ZF-triler. 109 minut.

Leta 2154 bogataši živijo na vesoljski postaji Elizij, medtem ko vsi drugi životarijo na opustošeni Zemlji. Za to, da se slednji ne vtihotapijo v Elizij, skrbi posebna služba na čelu z Delacourtovo (Jodie Foster). Eden od Zemljanov je Max (Matt Damon), ki mu po nesreči v tovarni ostane le še nekaj dni življenja, zato se odloči, da bo vdrl na Elizij, kjer je mogoče ozdraviti vse bolezni.

Po enem najbolj prelomnih ZF filmov zadnjega desetletja, Okrožje 9, je Blomkap posnel še eno metaforo o nevarnosti razslojevanja družbe, kjer zelo bogati na vse kriplje zapirajo vrata pred revnimi, a je v sami zgodbi tokrat žal nekoliko manj prepričljiv. 

Scene opustošenega Los Angelesa so posneli v Mexico Cityju, kjer so dva tedna snemali na drugem največjem smetišču na svetu.

Elizij je v grški mitologiji del podzemlja: kraj, kjer je večna pomlad in prebivajo ljubljenci bogov.

 

Deadwood: HBO ob 20.00 (Premiera)ZDA, 2019. Režija: Daniel Minahan. Igrajo: Ian McShane, Timothy Olyphant, Molly Parker, Paula Malcomson. Vestern. 112 minut.
Liki iz uspešne istoimenske serije se po desetih letih zberejo, da bi proslavili status države Južne Dakote. Nekdanja rivalstva se spet zanetijo, zavezništva so na preizkušnji in odprejo se stare rane. Vsi skupaj se morajo zoperstaviti neizogibnim spremembam, ki sta jih prinesla čas in modernizacija.