TV namigi: Tarča, Morilski roboti in Michael Palin v Severni Koreji

V Tarči o lokalnih volitvah, na HBO je premiera filma, ki so ga v Guardianu označili za najbolj srhljiv dokumentarec leta, na National Geographicu pa se Michael Palin sprehaja po skrivnostni Severni Koreji.

Objavljeno
06. december 2018 00.00
Posodobljeno
06. december 2018 00.00
Resnica o morilskih robotih (The Truth about Killer Robots). Foto Hbo
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Četrtek, 6. decembra

 

Tarča, Globus, Točka preloma: TVS 1 ob 20.00  


Slovenija, 2018. Vodijo: Erika Žnidaršič, Mojca Širok, Janja Koren. Aktualno-informativna oddaja.
V Tarči o lokalnih volitvah, ki so Kopru prinesle primerjavo s Florido, Šmarješkim toplicam prvo žrebanje župana, celi vrsti občin pa nova imena. 

V Globusu o kronologiji, prihodnosti in posledicah rusko-ukrajinskega spora. 

V Točki preloma o tem, koliko lahko župani v resnici vplivajo na gospodarski razvoj občine? In ali je strah pred kitajskim kapitalom v Evropi upravičen?
 

Resnica o morilskih robotih: HBO ob 22.00 (Premiera)


The Truth about Killer Robots. ZDA, 2018. Režija: Maxim Pozdorovkin. Dokumentarni film. 77 minut.
Film, ki ga je časnik Guardian označil za najbolj srhljiv dokumentarec leta, predstavlja načine, na katere avtomatizacija vpliva na človeka. Režiser Maxim Pozdorovkin se je zazrl prek hollywoodskih konceptov robotske nevarnosti in predstavlja resnične primere, ko so roboti povzročili smrt ljudi – od avtomatizirane roke, ki je ubila delavca v Volkswagnovi tovarni v Nemčiji, do robota z bombo, s katero je policija v Dallasu ubila osumljenca.

Osrednje vprašanje filma pa je: kdo je krivec v primeru, ko robot ubije človeka? Primere običajno obravnavajo kot tragičen splet okoliščin, a za njimi ostajajo pravne in moralne dileme. Film prinaša provokativna stališča inženirjev, novinarjev in filozofov ter skuša odgovoriti na vprašanje, ali so roboti grožnja za našo družbo?

V filmu je prikazan tudi kitajski inženir, ki se je poročil s silikonsko seks lutko, ki jo je sam ustvaril. Pozdrovkin pravi, da glavni problem robotov vidi v upadu človeške empatije: »Več ko je okrog nas entitet, ki jih obravnavamo brez etičnih pravil, več je možnosti, da bomo to prenesli tudi na interakcijo z ljudmi.«
 

Severna Koreja – Potovanje Michaela Palina: National Geographic ob 22.00 (Premiera)


image
Michael Palin. Foto Press


Michael Palin in North Korea. VB, 2018. 1/2. Dokumentarna serija.
Zgodovinsko srečanje voditeljev Severne in Južne Koreje, Kim Jong Una in Moon Jae-Ina je edinstven čas za obisk te zaprte države. Michael gre v družbo običajnih prebivalcev te skrivnostne države.