TV namigi: Tarča, Prerokba Jupikov, Hamiltonova farmakopeja

V Tarči o tragičnem dogodku na ministrstvu za kulturo, v Globusu o Trumpu in v Točki preloma o prevzemanju Perutnine Ptuj. Tu sta še dokumentarca o avtohtonem ljudstvu na Aljaski in o zgodovini zdravil in mamil.
Fotografija: Donald Trump. Foto Joshua Roberts
Odpri galerijo
Donald Trump. Foto Joshua Roberts

Četrtek, 24. januarja

 

Tarča, Globus, Točka preloma: TVS 1 ob 20.00


Slovenija, 2018. Vodijo: Erika Žnidaršič, Mojca Širok, Janja Koren. Aktualno-informativna oddaja.​
V Tarči o vprašanjih, ki so jih odprli tragični dogodek in dogajanje na ministrstvu za kulturo. Tudi iz drugih državnih ustanov so že prihajale prijave zaradi domnevnega trpinčenja na delovnem mestu.

V Globusu o drugi obletnici Trumpa na oblasti – kaj bodo Združenim državam Amerike prinesli zaprtje vladnih agencij,  trgovinska vojna s Kitajsko, napovedano srečanje s Severno Korejo?

V Točki preloma o prevzemanju Perutnine Ptuj. Bo prihod ukrajinskega lastnika res povzročil pretres na slovenskem in evropskem trgu s perutninskim mesom?

 

Prerokba Jupikov: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


Prerokba Jupikov. Foto Tv Slo 
Prerokba Jupikov. Foto Tv Slo 


La prophétie des Yupiks. Francija/ZDA, 2017. Režija: Dimitry Trakovsky, Paloma Veinstein. Dokumentarni film. 53 minut.
Na arktičnem robu Severne Amerike se zvezna država Aljaska sooča z rekordno visokimi temperaturami, ki jih povzročajo klimatske spremembe. To najbolj občuti lokalno prebivalstvo, med njimi avtohtono ljudstvo Jupiki. Jupiki, ljudstvo, ki je zelo blizu naravi, je kljub vplivu Američanov in Rusov skozi stoletja ohranjalo svoj jezik in kulturo, danes pa je pred njimi še večji izziv. Že generacije starejši opozarjajo mlade na nevarnost, ki jim preti: »Ko se bo spremenil svet, se bo spremenilo vreme, spremenili pa se bodo tudi ljudje.«

Med srečanji in pogovori z lovci, ribiči in meščani dokumentarec prikaže obraz Aljaske, kakršnega ga ne poznamo. 

Jupiki so s številom prek 35 tisoč najštevilčnejše avtohtono ljudstvo na Aljaski. 1700 jih živi tudi v Rusiji. Po tradiciji družine pomlad in poletje preživijo v ribiških kampih, prek zime pa se odpravijo v vasi v notranjosti. Lovijo predvsem losose in tjulnje. Navado imajo, da novorojence poimenujejo po zadnjih umrlih v skupnosti.
 

Hamiltonova farmakopeja:  Planet 2 ob 21.35


Hamiltonova farmakopeja. Foto Planet TV
Hamiltonova farmakopeja. Foto Planet TV


Hamilton's Pharmacopeia. ZDA, 2016. 1. sezona. 1. del. Voditelj: Hamilton Morris. Dokumentarne serija.
Dokumentarna serija je hkrati potovanje skozi zgodovino, kemijo in družbene vplive najbolj nenavadnih zdravil, mamil in poživil na svetu. V prvem delu se Hamilton odpravi v Južno Afriko, kjer je še mogoče dobiti hipnotik metakvalon.

Komentarji: