TV namigi: Tatinski bankirji, Akcent in Preverjeno

Priporočamo dokumentarec o bankah, ki perejo denar drogeraških kartelov in ogrožajo dobrobit vsega sveta. V Akcentu o tekmovalnosti, v oddaji Preverjeno med drugim o Aljaževem stolpu.

Objavljeno
11. september 2018 00.00
Posodobljeno
11. september 2018 00.00
Tatinski bankirji. Foto Tvs
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Torek, 11. septembra


Tatinski bankirji: TVS 1 ob 20.50 (Premiera)


Les gangsters de la finance/Banksters, 2017. Režija: Jérôme Fritel, Marc Roche. Dokumentarni film.
Pred dvema letoma sta režiserja Fritel in Roche pod drobnogled vzela globoko vprašljive prakse ameriške banke Goldman Sachs in svoj film o njih podnaslovila z Banka, ki upravlja svet, tokrat pa sta se lotila banke HSBC, ki so jo pred 150 leti ustanovili škotski preprodajalci opija. Ko so v javnost prišli tako imenovani panamski dokumenti, se je izkazalo, da je HSBC prala denar mehiških mamilarskih kartelov, da je pomagala podjetjem pri izogibanju davkom, manipulirala z državnimi valutami in skrbela za kroženje umazanega denarja (večinoma s Kitajske) po vsem svetu.

Film postavlja vprašanje, kdo lahko regulira institucije, ki delujejo v sto državah in imajo moč, da ogrozijo stabilnost ne le posameznih držav, ampak sveta. 

Zanimivosti:
  • Prvi bankir, ki se je v zvezi s kršitvami v banki HSBC znašel na sodišču, je bil Anglež Mark Johnson, ki je bil po enomesečnem procesu v ZDA obsojen na dve leti zapora in 300.000 dolarjev kazni.
  • Najbolj odločno so se pregona svojih bankirjev, odgovornih za finančno krizo, lotili na Islandiji, tam so zaprli kar 36 bankirjev, ki so skupaj dobili 96 let zapora.
 

Akcènt: Tekmovalnost: TVS 2 ob 21.35


image
Saša Mrak. Foto Matej Družnik


Slovenija: 2018. Vodi: Zvezdan Martič. Pogovorna oddaja.
Naša družba poudarja individualnost, materialne dobrine, uspeh, kar zahteva neprestano tekmo z drugimi in s seboj. Tekmovalnost daje boljše rezultate in napredek, lahko pa človeka spravi v stisko in razdiralno vpliva na odnose. Gostje bodo Saša Mrak, izvršna direktorica združenja Manager, Tanja Bezič, višja svetovalka Zavoda RS za šolstvo in psiholog Aleš Vičič.


Preverjeno: Pop TV ob 22.00


image
MOJSTRANA, ALJAŽEV STOLP. Foto


Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Po 123 letih bodo Aljažev stolp odpeljali s Triglava in ga obnovili. Prva je v njem stala ženska, planinci na Kredarici pa naročajo celo maše za dober sneg. Gradec je eno najbolj cvetočih mest v Avstriji, pri mestni politiki pa soodloča tudi Komunistična partija Avstrije, ki je na lokalnih volitvah dobila kar 20 odstotkov glasov. Sanacija rudnika urana Žirovski vrh še vedno ni končana in deponija drsi v dolino.