TV namigi: Tujca, Kako je svilna cesta krojila svet in Mračna dolina

Nova angleška serija možu, ki najprej izve, da mu je umrla žena, nato ugotovi, da je bila poročena še z nekom drugim, in potem še, da je bila umorjena. Priporočamo še dokumentarec o trgovski poti, ki je oblikovala svet, in avstrijski stilizirani vestern.

Objavljeno
16. marec 2019 00.00
Posodobljeno
16. marec 2019 00.00
Tujca. Foto ITV
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Sobota, 16. marca

 

Tujca: TVS 1 ob 21.50 (Premiera)


Strangers. Koprodukcija, 2018. 1/8. Igrajo: John Simm, Anthony Chau-Sang Wong, Katie Leung, Emilia Fox. TV-serija. 60 minut.
V uvodnih trenutkih se ženska, ime ji je Megan, pelje z avtom in nekomu pusti sporočilo na tajnici, da se je v nekaj zapletla ... V naslednjem hipu Jonahovo predavanje prekine policist: njegova žena Megan je umrla v prometni nesreči. Jonah in Megan sta bila poročena tri leta, ona je delala v Hongkongu, Jonaha pa je strah letenja. Zdaj ga bo moral premagati in odleteti tja. A izkaže se, da je imela Megan tam še enega moža. In da ni umrla v prometni nesreči ...

Stiliziran triler o tem, kako hitro se lahko zruši svet, ki ga imamo za samoumevnega, in kako tuj je lahko videti kraj, ko smo v njem sami, skuša združiti osebno zgodbo z družbeno: o korupciji in zarotah na najvišjih ravneh. O uspešnosti tega prikaza so bila mnenja kritikov deljena, vsi pa so se strinjali, da je John Simm odličen v vlogi malega človeka, ki se zoperstavi sistemu. 

John Simm je dejal, da so zanj najzanimivejši liki ravno taki, kot je Jonah: »Navadni ljudje, ki se jim zgodijo nenavadne stvari.«Kako je svilna cesta krojila svet: Viasat History ob 20.00 (Premiera)


image
Kako je svilna cesta krojila svet. Foto Viasat


How The Silk Road Made The World. VB, 2019. 1/3. Dokumentarna serija.
Svilna cesta velja za eno največjih podvigov človeštva. Gre za trgovsko pot, ki je tisoče let povezovala vzhod in zahod ter pustila velik pečat v zgodovini Evrazije. Trgovanje po svilni cesti je pomagalo zgraditi in uničiti imperije, dajalo zagon revolucijam ter izrazito vplivalo na civilizacije. Človeštvo kot takšno in vse, kar smo ustvarili, veliko dolguje tej legendarni cesti. To velja tako za preproste, a revolucionarne predmete (kot je denimo kos papirja), kot tudi za sodobni New York.

V potovanju skozi čas in bodo geldalci lahko priča razvoju staroveškega vojskovanja, grozi črne smrti, eksplozivnim učinkom inovacij ter radikalnim družbenim spremembam.

 

Mračna dolina: TVS 1 ob 23.15

Vikendova ocena: 4 (od 5)

image
Mračna dolina. Foto TVS


Das finstere Tal. Koprodukcija, 2014. Režija: Andreas Prochaska. Igrajo: Sam Riley, Tobias Moretti, Paula Beer. Vestern. 115 min. 
19. stoletje. Tujec prijezdi v osamljeno vasico v avstrijskih Alpah. Vasico vodijo sinovi nepokretnega starca, ki vlada kot fevdalni gospodar. Tujec trdi, da je fotograf, vendar se zdi, da skriva nekaj več. Ko začnejo sinovi eden za drugim izginjati ali umirati, tujec postane prvi osumljenec.

Vizualno osupljiv film, ki žanr ameriškega vesterna uspešno prense v zasnežene avstrijske Alpe, se ponaša  z dobor akcijo in elementi grozljivke, le sama zgodba je morda za odtenek preveč konformistična, da bi film segel čez konvencije žanra.