TV namigi: V celici, Železna lady in Berlinski sindrom

Nocoj mešanica drame in trilerja o možu, ki se infiltrira v teroristično celico, biografska drama z Meryl Streep v vlogi Margaret Thatcher in triler o ženski, ki se po aferi za eno noč znajde zaprta v tujem stanovanju.

Objavljeno
06. april 2019 00.00
Posodobljeno
06. april 2019 00.00
V celici. Foto Tv Slo 

Sobota, 6. aprila 

 

V celici: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Made in France. Francija, 2015. Režija: Nicolas Boukhrief. Igrajo: Malik Zidi, Dimitri Storoge, François Civil. Drama/triler. 89 minut. 


Potem ko Pariz pretrese serija terorističnih napadov, se samostojni novinar Sam (Malik Zidi) odloči od blizu raziskati tako imenovani fenomen domačih teroristov. Infiltrira se v skrivno teroristično celico, a kmalu se izkaže, da ne obvladuje položaja. Za pomoč se obrne na policijo, a ga neskrupulozni policaji pehajo še globlje v zaroto, da bi jih oskrboval z informacijami. Sam je tako ujet v skupini, ki načrtuje napad v samem srcu Pariza ...

Film, ki je deloma prepričljiva drama in deloma triler, ki spominja na serijo 24, je zanimiv pogled na tematiko, ki pa vseeno ne preseže enodimenzionalnosti svojih likov. 

Štiri dni pred predvideno premiero filma, 13. novembra 2015, je v Parizu odjeknila eksplozija, ki so ji sledila še streljanja. Teroristi so pobili 140 ljudi, medtem ko so po mestu viseli plakati za film, ki so napad »napovedovali«. Režiser Boukhrief pravi: »Raje bi napad preprečil, kot napovedal.«
 


Železna lady: Pop Tv ob 22.15

Vikendova ocena: 4 (od 5)

image
Železna lady. Foto Pro Plus


The Iron Lady. VB/Francija, 2011. Režija: Phyllida Lloyd. Igrajo: Meryl Streep, Jim Broadbent, Anthony Head. Drama. 105 minut.

Margaret Thatcher, zdaj 80-letna nekdanja angleška ministrska predsednica, preživlja mirne dneve upokojenskega življenja v Londonu. Odločitev, da bo iz omar končno pospravila obleke pokojnega moža, sproži val spominov. Po družinski večerji, med katero kaže prve znake zmedenega dojemanja sedanjosti, ne more zaspati in si začne vrteti stare družinske filme.

Zgodba dobro prepleta politično preteklost Margaret Thatcher in sedanjost, ko je le še lupina nekdanje Maggie. Vseeno pa ji je očitati, da se izogne mnogim ključnim trenutkom njene kariere. Najsvetlejša točka je Meryl Streep v glavni vlogi. 

Film je bil nominiran za dva oskarja in oba tudi dobil: za masko in seveda Meryl Streep za glavno žensko vlogo. 

Berlinski sindrom: TVS 1 ob 23.15 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

image
Berlinski sindrom. Foto Tv Slo


Berlin Syndrome. Avstralija, 2017. Režija: Cate Shortland. Igrajo: Teresa Palmer, Max Riemel, Matthias Habich. Drama/triler. 116 minut.

Avstralska fotografinja Clare med postankom v Berlinu spozna Andija, karizmatičnega učitelja angleščine, in med parom nemudoma preskoči iskrica. Ko pa se Clare po noči, ki jo preživita skupaj, prebudi sama v Andijevem stanovanju, hitro ugotovi, da je ujeta. Vrata so zaklenjena in okna zadelana ...

Nadpopvprečno dobro spisan triler, ki ga poživita tudi spretna režija in odlična igra Palmerjeve.