TV namigi: Vrečica frnikol, Tisto, Bronja Žakelj ...

Popoldne priporočamo dramo o bratstvu in iskanju svobode Vrečica frnikol, zvečer pa eno najuspešnejših grozljivk sodobnega časa in Mišin pogovor z Bronjo Žakelj. 
Fotografija: Tisto (It). Foto Blitz Film 
Odpri galerijo
Tisto (It). Foto Blitz Film 

Nedelja, 18. novembra

 

Vrečica frnikol: TVS 1 ob 14.50 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Vrečica frnikol Foto Press
Vrečica frnikol Foto Press


Un sac de billes. Koprodukcija/2017. Režija: Christian Duguay. Igrajo: Dorian Le Clech, Batyste Fleurial, Patrick Bruel. Drama. 110 minut. 
Francija med drugo svetovno vojno. 12-letni Maurice in 10-letni Joseph sta najmlajša sinova v večji judovski družini, ki živi v Parizu. Njun oče je lastnik brivnice, mati dela kot violinistka. Pariz nenadoma okupira nacistična vojska, vendar dečka ne razumeta dobro, kaj se dogaja. Joseph tako na primer svojo Davidovo svezdo mirno zamenja za vrečico frnikol. Oče kljub njuni naivnosti ve, da imata največ  možnosti na osvobojenem ozemlju, zato ju pošlje na pot ... 

Mladinska drama govori o bratstvu, iskanju svobode in preživetju, posneta pa je po istoimenski avtobigrafski knjigi Josepha Joffoja, ki je prevedena tudi v slovenščino.


Tisto: HBO ob 22.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)


It. ZDA, 2017. Režija: Andy Muschietti. Igrajo: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Sophia Lillis. Grozljivka. 135 minut.
Grozljivka Tisto je ena najuspešnejpših v zadnjih letih, a njen uspeh ni toliko rezultat tega, kako uspešno prestraši, temveč izvira iz pristne zgodbe o odraščanju v nostalgičnih osemdesetih in prepričljivih junakih, s katerimi se publika ne le identificira, temveč dobi občutek, da jim stoji ob strani.

Skupina osnovnošolcev v središču zgodbe je edina, ki prepozna izvor prekletstva svojega mesta in se mu odloči upreti. Pri tem pa ne gre zgolj za boj proti morilskemu klovnu, ki ugrablja otroke, temveč za upor proti družbenim normam in prehod v svet odraslih pod lastnimi pogoji, ne po diktatu staršev in okolice. Seveda pa je plešoči krvoločni klovn pomemben; Pennywise je zaščitni znak knjige in njegova upodobitev iz miniserije iz leta 1990 je postala sinonim za klovnofobijo. V filmu ga igra Bill Skarsgård, mlajši brat slavnega Alexandra, ki grotesknost lika še potencira, a ne prestopi v absurd. Gledalcev, ki dobro poznajo prejšnjo različico ali knjigo, najbrž ne bo prestrašil, tisti, ki se prvič srečajo z njim, pa se lahko pripravite na nočne more.

Z Mišo ...: Bronja Žakelj: TVS 1 ob 22.20


Bronja Žakelj, Ljubljana, 12. 10. 2018 Foto Voranc Vogel/delo
Bronja Žakelj, Ljubljana, 12. 10. 2018 Foto Voranc Vogel/delo


Slovenija, 2018. Vodi: Miša Molk. Pogovorna oddaja.
Pogumna in stvarna je. 14 let je bila stara, ko ji je umrla mama. Nekaj let po smrti mame je za rakom zbolela še sama, potem se je smrtno ponesrečil njen mlajši brat, letos pozimi je spet zbolela ona. Ena izguba, druga izguba, lastna bolezen, fizične in psihične bolečine ob tem, veliko trpljenja in samo spraševanja; vse je opisala v knjigi Belo se pere na devetdeset. Tako dobra knjiga, da ima že ponatis. Dobra zaradi pretresljivih preizkušanj in zaradi iskrene, odlično literarizirane pripovedi.


Izbor športa:

  • Slalom (M): TVS 2 ob 10.10 in 13.10
Alpsko smučanje. Svetovni pokal. Prenos iz Levija. 
  • Smučarski skoki (M): TVS 2 ob 14.50
Svetovni pokal. Prenos iz Wisle.

Komentarji: