Umrl ameriški igralec in dramatik Sam Shepard

Pulitzerjev nagrajenec je pri 73 letih umrl zaradi zapletov, nastalih pri bolezni ALS.

Objavljeno
31. julij 2017 20.39
FILES-US-ENTERTAINMENT-FILM-TELEVISION-THEATRE-SHEPARD
K.M., STA
K.M., STA

New York - V 74. letu starosti je zaradi bolezni umrl dramatik in igralec Sam Shepard. Po poročanju ameriških medijev je preminil v četrtek v svojem domu v Kentuckyju, obdan z družino.

Shepard, čigar kariera je trajala skoraj pet desetletij, je bolehal za amiotrofično lateralno sklerozo oz. ALS, znano tudi kot Lou Gehrigova bolezen, poroča New York Times.

Bil je avtor 44 iger ter več knjig, esejev in drugih zgodb. Za svojo igro Buried Child je leta 1979 prejel Pulitzerjevo nagrado. Njegove drame so bile poznane po temnem vzdušju, v katerih je povezal nadrealistične elemente s črnim humorjem in liki z roba ameriške družbe. Leta 1986 je postal član Ameriške akademije umetnosti in književnosti, leta 2009 pa so ga nagradili s priznanjem Mednarodne fundacije za gledališče Laure Pels. V pol stoletja dolgi karieri je tudi predaval in vodil seminarje na več ameriških univerzah.


Prizor iz filma Ne hodi mi trkat, kjer je Shepard zaigral s svojo ženo Jessico Lange. Foto: Promocijsko gradivo

Shepard je bil že uveljavljen v gledališču, ko se je podal v filmske vode. Kot igralec je nase opozoril v filmu režiserja Terrenca Malicka Božanski dnevi (1978), kjer je zaigral ob boku Richarda Gera. Čeprav je bil vedno zvest odru, je nastopil še v več uspešnih filmih, kot so Jeklene Magnolije, Baby Boom, Resurrection, Country, Pelikanovo poročilo in Sestreljeni črni jastreb. Leta 1983 je navdušil v vlogi testnega pilota v filmu Pravi fantje in bil nominiran za oskarja.

Njegov zadnji film - psihološki triler režiserke in scenaristke Camille Thoman Never Here - so premierno predstavili prejšnji mesec. V vlogi patriarha rodbine Rayburn, ki vodi hotel na Floridi, pa je nastopil tudi v Netflixovi seriji Bloodline.

Skoraj 30 let svojega življenja je preživel z igralko in oskarjevo nagrajenko Jessico Lange, ki jo je spoznal na snemanju filma Frances (1982).

Film, ki je Shepardu prinesel nominacijo za oskarja. Video: Youtube