Umrl hrvaški oskarjevec Branko Lustig

V bogati karieri je prejel dva oskarja; kot producent Schindlerjevega seznama in Gladiatorja.
Fotografija: Branko Lustig. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Odpri galerijo
Branko Lustig. FOTO: Igor Zaplatil/Delo

V Zagrebu je v 88. letu starosti umrl filmski producent Branko Lustig. V bogati karieri je prejel dva oskarja.

Med najbolj znanimi je njegovo sodelovanje pri filmu Schindlerjev seznam. Za ta film je leta 1993 prejel oskarja kot najboljši producent. »Moja številka je A3317. Dolga je pot od Auschwitza do te pozornosti. Zaradi umirajočih sem se odločil, da predstavim, kako je bilo,« je tedaj povedal v slavnostnem govoru. Drugega oskarja je prejel kot producent Gladiatorja leta 2001.



Seznam njegovih sodelovanj je zares impresiven; Ne obračaj se, sine, Bitka na Neretvi, Kozara, Sofijina odločitev, Pločevinasti boben, Gladiator, Nebeško kraljestvo, Hannibal, Ameriški gangster, Mirovnik, Sestreljeni črni jastreb, Svetnik, Schindlerjev seznam. Sodeloval je z režiserji, kot so Rid­ley Scott, Steven Spielberg, Volker Schlöndorff, Phillip Noyce

Branko Lustig. FOTO:Tomi Lombar/Delo
Branko Lustig. FOTO:Tomi Lombar/Delo


O njem je večkrat pisala Delova novinarka Patricija Maličev. Denimo leta 2015 v Nedelu, ko je v intervjuju s slavnim Hrvatom zapisala, da je Lustigov največji adut njegovo življenje. Dve leti je bil priča grozotam v Auschwitzu. Rešil se je po srečnem naključju. Vse, kar ima, so spomini. In ve, da je njegova osrednja življenjska naloga, da govori, opominja ljudi, da ne smejo pozabiti, kaj se je zgodilo. »Veste, včasih mi ti spomini ponoči ne dajo spati …« je povedal na začetku njunega intervjuja.
 

Imel je vsega 30 kilogramov


Ko je prišel iz Auschwitza, je imel vsega 30 kilogramov. Med drugo svetovno vojno je bil zaprt v nacističnih koncentracijskih taboriščih Auschwitz in Bergen-Belsen. Večina njegove družine je izgubila življenja ravno v nacističnih taboriščih.

Vedno je tudi pravil, da ima v življenju veliko sreče. Leta 1955 je diplomiral na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu, istega leta je pričel profesionalno filmsko kariero.

Do leta 1988 je opravljal različna dela v filmskem svetu, nato se je preselil v Združene države Amerike, kjer je bil pretežno producent.

Oskarja, ki ga je prejel za Schindlerjev seznam, je sicer leta 2015 predal muzeju holokavsta v Jeruzalemu.

Komentarji: