Umrl igralec Rutger Hauer, znan po vlogi v filmu Iztrebljevalec

Star je bil 75 let.
Fotografija: Rutger Hauer, nizozemski filmski igralec z uspešno mednarodno kariero. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Rutger Hauer, nizozemski filmski igralec z uspešno mednarodno kariero. FOTO: Jure Eržen

»Videl sem stvari, ki jih vi, ljudje, ne bi verjeli … Vsi ti trenutki se bodo izgubili v času kakor solze v dežju. Čas je za smrt,« so besede, ki jih Rutger Hauer izgovori v filmu Iztrebljevalec (Blade Runner) režiserja Ridleyja Scotta iz leta 1982. Nizozemskega filmskega igralca, ki je umrl v 75. letu starosti, so si vsi zapomnil prav po vlogi modrookega androida Roya Battyja, čeprav je igral v veliko dobrih filmih: Avtoštopar, Mesto greha, Ladyhawke, Izpovedi nevarnega uma.

Za TV-film Pobeg iz Sobiborja je Hauer, ki so mu pripisovali celo videz evropskega Paula Newmana, ob koncu 80. let prejel nagrado zlati globus. Rojaki so ga poznali tudi kot soustanovitelja dobrodelnega združenja Starfish, ki je opozarjalo na zavedanje o nevarnosti aidsa, in občasni glas okoljevarstvene organizacije Greenpeace.





Rutger Hauer je po krajši bolezni umrl 19. julija na svojem domu v Beetsterzwaagu na Nizozemskem, kjer je živel s svojo drugo ženo Ineke ten Cate. Rodil se je 23. januarja 1944 v Breukelnu blizu Amsterdama, na rodnem Nizozemskem pa so ga včeraj tudi pokopali. Čeprav sta bila oba starša učitelja igranja, je bila njegova pot do igralskega poklica precej vijugava. Bil je učenec waldorfske šole, vendar je že pri 15 letih pobegnil od doma in se pridružil nizozemski trgovski mornarici; po vrnitvi v Amsterdam je kratek čas študiral igranje, vendar je šolanje spet prekinil in vstopil v vojsko. Nekaj let pozneje je deloval v eksperimentalni skupini Noorder Compagnie, v kateri je režiral, bil je tudi kostumograf in prevajalec. A če bi lahko, bi se ukvarjal samo s pisanjem poezije, je pred dvema letoma povedal v pogovoru za Sobotno prilogo.

Kljub njegovi smrti bomo Rutgerja Hauerja videli vsaj še v enem novem filmu. Letos je namreč končal snemanje štirih filmov in dveh nadaljevank, načrtoval pa je še dve novi filmski vlogi. Njegovo poklicno pot bo, kot kaže, nadaljevala hči, igralka Aysha Hauer, ki se je rodila v prvem zakonu s Heidi Merz in živi v ZDA..

Pred dvema letoma se je z njim za Sobotno prilogo Dela pogovarjala Patricija Maličev, intervju lahko preberete na tej povezavi.

Komentarji: