Umrl je igralec Peter Fonda

Zaslovel je s kultnim filmom Goli v sedlu (Easy Rider) iz leta 1969, s katerim se je začelo obdobje neodvisnega filma.

Objavljeno
17. avgust 2019 16.07
Posodobljeno
17. avgust 2019 16.09
S filmom Goli v sedlu si je Peter Fonda prislužil nominacijo za oskarja za najboljši filmski scenarij. FOTO: Brian Snyder/Reuters
STA
STA
Na svojem domu v Los Angelesu je v petek umrl 79-letni hollywoodski igralec Peter Fonda, je po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdila njegova družina. Zaslovel je s kultnim filmom Goli v sedlu (Easy Rider) iz leta 1969.

Fonda je v petek zjutraj umrl na svojem domu v Los Angelesu, obkrožen z družino. Uradni vzrok smrti je bila odpoved dihanja zaradi pljučnega raka.« Z globoko žalostjo sporočamo novico, da je Peter Fonda umrl,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdil tiskovni predstavnik družine.

image
FOTO: Mario Anzuoni/Reuters


»V enem najbolj žalostnih trenutkov našega življenja ne najdemo ustreznih besed, s katerimi bi izrazili bolečino v naših srcih. Ko žalujemo, vas prosimo, da spoštujete našo zasebnost,« je v izjavi zapisala družina.
 

Bil je »krivec« za začetek obdobja neodvisnega filma


Fonda je soavtor in producent filma Goli v sedlu iz leta 1969 v distribuciji Columbia Pictures, v katerem je nastopil skupaj z Dennisom Hopperjem in Jackom Nicholsonom. Scenarij za film so napisali Hopper, Fonda in Terry Southern.

S filmom, ki je postal kultna hollywoodska klasika, si je Fonda prislužil nominacijo za oskarja za najboljši filmski scenarij. Film je zaslužen za to, da se je začelo obdobje neodvisnega filma, poroča AFP.

Za oskarja je bil ponovno nominiran skoraj tri desetletja pozneje, in sicer za najboljšega igralca, za Uleejevo zlato (1997), vendar mu ga je odnesel prav Nicholson.


 

Kariero je začel na Broadwayu


Fonda se je rodil v New Yorku legendarnemu filmskemu zvezdniku Henryju Fondi in Frances Ford Seymour.

image
S sestro Jane Fonda. FOTO: Joe Klamar/Afp


Bil je mlajši brat aktivistke in igralke Jane Fonda. Kariero je začel kot igralec na Broadwayu. Bil je tudi navdušen okoljevarstvenik, med drugim je bil koproducent dokumentarnega filma The Big Fix iz leta 2012.

Fonda je bil trikrat poročen in ima dva otroka, njegova hči Bridget Fonda je prav tako znana filmska igralka.
 
Povezane vsebine