Umrla je igralka Neda Arnerić

Zaslovela je že kot najstnica, igrala pa v več kot stotih filmih, tudi vsem znanih klasikah jugoslovanske kinematografije. Umrla je v starosti 66 let.

Objavljeno
10. januar 2020 21.52
Posodobljeno
11. januar 2020 00.47
Neda Arnerić. FOTO: Dokumentacija Dela
V. U.
V. U.
Umrla je igralka Neda Arnerić, poročajo srbski in drugi mediji. V bogati filmski in gledališki karieri je ustvarila številne vloge, igrala je v več kot stotih filmih. Veljala je za legendo srbske umetnosti filma.

Rojena je bila leta 1953 v Knjaževcu, zaslovela pa že kot najstnica v filmu Sanje (San) iz leta 1966, ki jo je izstrelil med zvezde. Mnogi si jo bodo zapomnili, denimo, po vlogi v filmu Kdo tam poje (Ko to tamo peva), v katerem je prevzela vlogo mlade ženske, sicer pa je igrala v mnogih znanih filmih od Višnje na Tašmajdanu ali Užiške republike (Užička republika) in Sutjeske do Odpisanih (Otpisani), Varljivega poletja '68 (Varljivo leto ’68) in filma Valter brani Sarajevo.Igrala je tudi v številnih italijanskih produkcijah. Slovela je predvsem v 60. in 70. letih minulega stoletja, zatem znova v 90. letih. Veljala je za lepotico srbske kinematografije, tudi za seks simbol bivše Jugoslavije.

Diplomirala je iz umetnostne zgodovine in ob igralski karieri več let vodila tudi galerijo. V samostojni Srbiji je bila tudi poslanka vladne Demokratske stranke, po mnenju nekaterih se je po nepotrebnem podala v politiko.V Sloveniji je prvič delala šele v času po razpadu Jugoslavije, leta 2007, ko so v Ljubljani snemali srbsko različico Naše male klinike v režiji Branka Djurića - Djura, v kateri je prav tako igrala. Veliko prej, leta 1967, je prevzela vlogo Agate v televizijski produkciji Visoške kronike (Visočka hronika) beograjske televizije.

Med nagradami, ki jih je prejela, sta zlata arena na nekdanjem festivalu jugoslovanske kinematografije leta 1988 v Pulju, dosegla jo je z vlogo v filmu Haloa – praznik cip (Haloa – praznik kurvi), prejela pa je tudi nagrado Pavla Vuisića in plaketo Jugoslovanske kinoteke za življenjsko delo.

Njeno življenje se je danes izteklo v stanovanju na beograjskem Vračarju, mediji pa so o njenem zdravstvenem stanju pisali že leta 2016, ko se je hudo poškodovala pri padcu s terase svojega stanovanja.