Umrla je legenda francoskega novega vala Anna Karina

»Francoski film je osirotel. Izgubil je eno svojih legend,« se je na novico o njenem slovesu odzval francoski kulturni minister Franck Riester.
Fotografija: Anna Karina je leta 2000 v Ljubljani v Cankarjevem domu nastopila skupaj z mojstrom novega francoskega šansona Philippom Katerinom. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Anna Karina je leta 2000 v Ljubljani v Cankarjevem domu nastopila skupaj z mojstrom novega francoskega šansona Philippom Katerinom. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V Parizu je včeraj v starosti 79 let je umrla Anna Karina, igralska ikona francoskega novega vala v 60. letih minulega stoletja in muza, ki je z izjemno čutnostjo zaznamovala najboljše filme režiserja Jean-Luca Godarda, s katerim je bila nekaj let tudi poročena. Borila se je z rakom.

Preboj v filmski svet je doživela v Parizu, kamor je prišla iz rodne Danske, kjer se je v Solbjergu na obrobju Aarhusa rodila leta 1940. Njeno pravo ime je bilo Hanne Karin Bayer. V Francijo je prišla kot sedemnajstletnica brez znanja francoščine. Nekaj časa je živela na ulicah, nato je kot model oziroma manekenka prodrla v svet mode.

Godard jo je nekoč opazil na Elizejskih poljanah. Želel jo je za svoj film Do zadnjega diha, a ga je zavrnila, saj je pričakoval gole prizore.

FOTO: Kim Jae-hwan/AFP
FOTO: Kim Jae-hwan/AFP


Poročila sta se leta 1961 in kljub temu, da je zakon trajal le štiri leta, velja njun odnos za ikoničen med režiserjem in igralko v filmskem svetu. Igrala je v sedmih njegovih filmih, med drugim v Norem Pierrotu in Ženska je ženska, s katerim je dosegla nagrado za najboljšo igralko na Berlinalu.



Snemala je tudi z režiserji, kot so Jacques Rivette, Luchino Visconti ali Tony Richardson, v 70. letih pa je tudi sama stopila izza kamere in začela režirati. Nazadnje je bila poročena z ameriškim režiserjem Dennisom Berryjem.

Leta 2000 je obiskala tudi Slovenijo in se v Slovenski kinoteki udeležila projekcije Godardovega filma Alphaville ali Pustolovčine Lemmyja Cautiona, ob tem pa v Cankarjevem domu nastopila skupaj z mojstrom novega francoskega šansona Philippom Katerinom. Dve leti zatem je bila članica žirije na festivalu Liffe. O vodomcu je soodločala ob britanskem filmskem kritiku Neilu Youngu in slovenskem režiserju Igorju Šterku.

Anna Karina na lanskem odprtju 71. filmskega festivala v Cannesu. FOTO: Jean-Paul Pelissier/Reuters
Anna Karina na lanskem odprtju 71. filmskega festivala v Cannesu. FOTO: Jean-Paul Pelissier/Reuters

Komentarji: