V Karlovyh Varyh zmaga Očetu, drugi najboljši film Lara po scenariju Blaža Kutina

Scenarij za Laro je napisal slovenski režiser, ki je leta 2006 v Cannesu prejel nagrado novi talent EU.
Fotografija: Film Lara je dosegel posebno nagrado žirije in nagrado za najboljšo igralko, ki jo je prejela nemška igralka Corinna Harfouch. FOTO: Filmski festival Karlovy Vary
Odpri galerijo
Film Lara je dosegel posebno nagrado žirije in nagrado za najboljšo igralko, ki jo je prejela nemška igralka Corinna Harfouch. FOTO: Filmski festival Karlovy Vary

Najvišjo nagrado 54. mednarodnega filmskega festivala v čeških Karlovyh Varyh, kristalni globus, je nocoj prejela drama The Father (Oče) bolgarskih režiserjev Kristine Grozeve in Petarja Valchanova, intimna družinska drama o težavah pri povezovanju z bližnjimi. Dve nagradi pa je odnesel film Lara nemškega režiserja Jan-Oleja Gersterja po scenariju Blaža Kutina.

Kot so organizatorji sporočili na Twitterju, je drugi najboljši film, Lara, dobil posebno nagrado žirije in nagrado za najboljšo igralko, ki jo je prejela nemška igralka Corinna Harfouch. Scenarij je napisal slovenski režiser Blaž Kutin, ki je zanj že leta 2006 v Cannesu prejel nagrado novi talent EU.



Film pripoveduje o ženski, ki na svoj 60. rojstni dan ob spremljanju sina, znanega pianista, ki se predstavlja na slavnostnem koncertu, ocenjuje svoje življenje in se spominja neizpolnjene želje, da bi tudi sama postala slavna pianistka.

Nagrado za najboljšega režiserja je dobil flamski režiser Tim Mielants za film Patrick, družinsko dramo o posebnostih ljudi in o zadovoljstvu nad samim sabo. Nagrado za najboljšega igralca pa je prejel slovaški igralec Milan Ondrik za vlogo v filmu Let There Be Light slovaškega režiserja Marka Škopa.

V glavnem tekmovalnem programu enega najstarejših filmskih festivalaov se je letos za najboljši film potegovalo 12 del, med njimi celovečerec Polsestra slovenskega režiserja Damjana Kozoleta, ki je na tem festivalu leta 2016 slavil kot režiser filma Nočno življenje.

Komentarji: